Search
Close this search box.

Briga o djeci u ljetnim mjesecima

mama_i_kciOdgovornost roditelja je objasniti djetetu zašto se ne može igrati vani ili kupati baš u podne. Ljetne vrućine i sparina povećavaju rizik od toplinskog i sunčanog udara, te opeklina. Važno je zaštititi djecu u djetinjstvu jer su znanstvene studije pokazale povezanost pretjeranog izlaganja suncu u djetinjstvu s nastankom karcinoma kože u kasnijoj dobi.

Preporuke za zaštitu djece

  • Djeca ne bi smjela biti na suncu između 10 i 17 sati, a mala djeca do 6 mjeseci ne bi se smjela uopće izlagati suncu.
  • Djeci do 6 mjeseci ne bi trebalo nanositi kreme za sunčanje.
  • Djeci starijoj od 6 mjeseci obavezno treba nanijeti kremu za sunčanje, staviti kapu i sunčane naočale koje moraju imati zaštitu od UVA i UVB zraka. I kad dijete nije na suncu i igra se u hladu, važno je nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom.
  • Dječja koža mnogo je tanja nego kod odraslih pa je zbog toga i veća vjerojatnost oštećenja kože od sunca.
  • Obzirom na veću propusnost dječje kože tijekom vrućih dana, lakše može doći do dehidracije, naročito ako se u to vrijeme pojavi bolest popraćena vrućicom, povraćanjem ili proljevom. Stoga svakako treba imati pri ruci oralnu rehidracijsku sol koja se u slučaju potrebe otapa u preporučenoj količini vode. U slučaju pojave proljeva i povraćanja, s primjenom ove otopine treba početi prije pojave znakova nedostatka tekućine (najpouzdaniji je znak suhoća usne šupljine i gusta ljepljiva slina).
  • Nakon kupanja u moru treba kožu isprati slatkom vodom kako bi se isprala sol.
  • Ako je more plitko, toplo i mutno, vjerojatno sadrži mnoštvo planktona koji mogu izazvati jaku iritaciju kože. Njih uklanjamo kupanjem u slatkoj vodi uz uporabu neutralnih sapuna ili šampona.
  • Opekline od sunca liječite hlađenjem i vlaženjem kože te kremama koje vraćaju vlažnost kože i oporavljaju je, a ako su jačeg intenziteta i uzrokuju bol djetetu dajte lijek protiv bolova i povećajte unos tekućine. Najbolja preporuka je da do opeklina uopće ne dođe!

ATOPIJSKI DERMATITIS (AD)

Najvećem broju djece i odraslih koji pate od AD, tijekom ljeta dolazi do značajnog smirenja kožnih promjena, ekcemi se povlače u potpunosti, svrbež prestaje, koža djeluje mirno. No, kod neke djece tijekom ljeta i boravka na moru dolazi do znatnog pogoršanja ekcematoidnih promjena AD. Takva pogoršanja nastaju zbog iritativnog djelovanja morske soli ili bazenske vode na ovako osjetljivu kožu.

Djeca koja pate od AD, česta je preosjetljivost  na ubode insekata. Zbog ove preosjetljivosti, razvijaju se jake reakcije u vidu jakih otvrdnuća na mjestu uboda, a koža iziritirana svrbežom predstavlja podlogu za bakterijske i virusne infekcije kože koje dodatno remete liječenje već postojećeg AD. Takvi pacijenti stalno moraju biti pod dermatološkom kontrolom kako se ne bi razvile dodatne neželjene promjene na koži.

Što se tiče održavanja kože, savjetuje se lagano tuširanje uporabom nježnih uljnih preparata namijenjenih ovakvoj koži. Nakon kontakta s vodom svakako valja provoditi njegu preparatima koji sadrže omega masne kiseline koje se preporučuje nanositi više puta tijekom dana.
Savjetuje se nositi odjeću od čistog pamuka jer svaki drugi materijal može kožu dodatno iritirati.

Kako morska i bazenska voda mogu djelovati i iritirajuće na kožu, savjetuje se prije kontakta s vodom nanijeti preparate koji stvaraju zaštitni film na koži i sprečavaju kontakt s vodom. Ovi preparati se nanose uvijek nakon nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom. Pripravci namijenjeni za zaštitu kože od vode stvaraju zaštitni film, djeluju antiiritacijski, protuupalno, zacjeljujuće i hidratacijski.

Tijekom ljeta, za vrijeme boravka na suncu, ne savjetuje se korištenje kortikosteroidnih krema i imunomodulatora. Ako je liječnik propisao ovu terapiju, djecu treba držati u hladu, odnosno prije izlaska na sunce ne nanositi ove preparate već samo kremu sa zaštitnim faktorom.

KREME ZA SUNČANJE

Za djecu koristite kreme za sunčanje koje ne sadrže kemijske filtre jer mogu uzrokovati alergijske reakcije. Koristite kreme koje u sebi sadrže mikropigmente, oni prijanjaju na kožu te tvore zaštitni sloj. Ovi preparati ostavljaju bijeli trag na koži, no upravo zbog toga pružaju odgovarajuću zaštitu kože.

Kod kupnje krema za sunčanje vodite brigu o tome da imaju UVA/UVB zaštitu. Za djecu su prikladnije kreme koje su vodootporne te ako je dijete sklono alergijama uzmite hipoalergenu kremu. Vodite brigu da uzmete dovoljno veliki zaštitni faktor. Važno je da faktor dječje kreme za sunčanje bude najmanje 20 te da je nanesemo u dovoljnoj količini.

KOMARCI

Na mjesto uboda komarca može se staviti umirujući gel (Kamagel, Fenistil)  i preko toga hladan oblog. Kod jakih reakcija treba dati lijek protiv alergije. Zbog češanja i posljedičnih površinskih oštećenja kože, mjesta uboda ili ugriza insekata podložna su prodoru bakterija.

Bitno je izbjegavati boravak djece blizu cvijeća ili voća, kao i hodanje bosog djeteta po travi. U prostorijama u kojima djeca spavaju, valja koristiti električne uređaje koji odbijaju insekte i zaštitnu mrežu na prozorima, a na otvorenim prostorima korisne su i spirale ili svijeće protiv komaraca koje polako tinjaju i svojim mirisom tjeraju komarce. Što se tiče repelenata, njihova uporaba je zabranjena kod djece mlađe od šest mjeseci, a kod djece s AD, dojenčadi ne savjetuje se repelent nanijeti direktno na kožu zbog mogućeg iritirajućeg djelovanja, već se nanosi na odjeću.

Zaštita djece od sunca je odgovornost roditelja. Danas se opekline i oštećenja od sunca ne smatraju manjim zdravstvenim problemom, već to moramo shvatiti kao trajno genetsko oštećenje.

Pročitajte još i…

Hipoglikemija

Marko Morović, mag.pharm. Hipoglikemija je abnormalno niska koncentracija glukoze (šećera) u krvi. Najčešće označava razinu glukoze koja je niža od 3,9 mmol/L. Simptomi hipoglikemijeRazlikujemo dvije

pročitaj više »

Sezona krpelja

Krpelji su člankonošci koje karakteriziraju mala i kratka kliješta sa štipaljkama pomoću kojih mogu probušiti kožu domaćina (životinje ili čovjeka) te tako doći do krvi

pročitaj više »