Prva kontracepcijska tableta koja ne sadrži hormon estrogen dostupna je i u Hrvatskoj

Od 18. Studenog u Republici Hrvatskoj dostupna je prva kontracepcijska tableta bez hormona estrogena pogodna za uporabu u žena koje ne smiju, nije im preporučljivo ili ne žele uzimati kontracepcijske tablete koje sadrže estrogen. Cerazette – filmom obložene tablete koriste se za sprječavanje neželjene trudnoće. Sadrže malu količinu samo jednog ženskog spolnog hormona – progestagena dezogestrela. Zbog toga se Cerazette nazivaju još i minipilulama. Njihova djelotvornost u sprečavanju neželjene trudnoće slična je djelotvornosti kombiniranih oralnih kontraceptiva i iznosi 99%.

Prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije kontraceptivi koji sadrže samo progestagen bolji su izbor od kombiniranih oralnih kontraceptiva u žena koje puše, posebno ako su strije od 35 godina i puše više od 15 cigareta dnevno (povećan rizik nastanka srčanih poremećaja, kao što je srčani udar), žena koje su pretile (povećan rizik venske tromboemolije) i žena koje pate od migrena (povećan rizik ishemičnog moždanog udara). Također, kontraceptivi koji sadrže samo progestagen pogodni su za primjenu u žena koje se boje estrogena zbog potencijalnih nuspojava ili obiteljske medicinske povijesti.

Nedostatak terapije tabletama Cerazette je moguća pojava nepravilnog vaginalnog krvarenja. Moguć je i potpuni izostank mjesečnog krvarenja.