Dispepsija je naziv za stanje koje podrazumijeva bol u gornjem dijelu probavnog sustava. Uzroci dispepsije mogu biti brojni, od stresa do određenih lijekova. Dispepsiju se ne smije poistovjetiti sa slabom probavom koja uključuje osjećaj punoće, napuhnutosti te nelagodu nakon konzumiranja hrane dok je glavni simptom dispepsije žareća bol u gornjem dijelu abdomena.

Bol pri dispepsiji može biti konstantna ili povremena te različitog intenziteta.

Neki od popratnih simptoma su osjećaj nadutosti, slabosti te pojava mučnine i žgaravice.

Glavni čimbenici koji utječu na pojavu dispepsije su prehrambene navike pojedinca, razina tjelesne aktivnosti, pušenje, konzumiranje alkohola, prisustvo gastroezofagealnog refluksa ili želučanog ulkusa.

Liječniku se treba obratiti ukoliko postoje poteškoće s gutanjem, melena, neprekidno povraćanje, nagli gubitak tjelesne mase ili ukoliko osoba primijeti nastanak kvržice ili otekline na abdomenu.

Prije uvođenja lijekova, potrebno je pokušati izliječiti dispepsiju  promjenom stila života. Prekomjeran unos masnoća, kave te alkohola potrebno je svesti na minimum, te savjetovati povećanje unosa cjelovitih žitarica, voća i povrća.

Potrebno je potaknuti osobu na prestanak pušenja, zatim savjetovati da se iz prehrane izbace namirnice kao što su kikiriki, soja i leća budući da usporavaju probavu, zatim pekarske proizvode te bilo koju vrstu brze hrane bogate ugljikohidratima i mastima. Trebalo bi voditi računa o kombinaciji namirnica koje se konzumiraju– npr. ne kombinirati proteine i ugljikohidrate, ne kombinirati hranu bogatu škrobom s onom koja je bogata ugljkohidratima.

U prehranu bi bilo dobro uvesti hranu poput ananasa i papaje koji sadrže probavne enzime bromelain i papain koji potiču probavu, ili se preporuča uzimati neki preparat dostupan na tržištu koji sadrži različite probavne enzime koji omogućuju bolju probavu.

Umjerena tjelovježba u trajanju od 30 minuta je poželjna dok se preporuča izbjegavanje intenzivnog vježbanje da ne bi došlo do pogoršanja simptoma.

Ukoliko promjene životnih navika ne rezultiraju zadovoljavajućim rezultatima, postoji veliki broj lijekova koji se koriste za olakšavanje simptoma.

Najnovija i najpotentnija skupina lijekova su inhibitori protonske pumpe (npr. pantoprazol). Učinkovitost ovih lijekova nije vidljiva neposredno nakon primjene, već za nekoliko dana, a nakon nekoliko tjedana očekuje se da bi simptomi trebali u potpunosti nestati. Da bi ovaj pristup  bio učinkovit te da ne bi došlo do ponovnog javljanja simptoma, potrebno je kombinirati farmakoterapiju sa svim prethodno navedenim savjetima te je bitno naglasiti pacijentima važnost promjene životnog stila.

Slijedeća skupina lijekova su antagonisti H2 receptora koji se mogu koristiti u slučaju povremenih (≤2 puta tjedno) simptoma dispepsije.

U svrhu trenutnog olakšavanja simptoma mogu se prepisati antacidi koji se koriste prema potrebi, pogotovo osobama koje rijetko imaju dispepsiju, ali im je unatoč tome narušena kvaliteta života.

Ako su simptomi dispepsije česti, bol izrazito  jaka te ukoliko osoba ima smanjenu kvalitetu života, potrebno se konzultirati se s ljekarnikom ili liječnikom jer se na taj način ovi simptomi mogu na relativno jednostavan način staviti pod kontrolu i značajno unaprijediti kvaliteta života ovih pacijenata.