Dva pakiranja 10ml i 20ml

Otopina za kožu Fungisol učinkovito djeluje na kožne gljivice, kvasnice, plijesni i druge gljivice. Također djeluje na različite bakterije koje su često prisutne kod gljivičnih infekcija. Nanosi se jednom dnevno na očišćeni i pažljivo osušeni bolesni dio kože stopala i okolnu površinu

Najčešći uzročnici dermatomikoza su dermatofiti, kvasci, a nešto rjeđe plijesni. Dermatofitoze su dermatomikoze uzrokovane dermatofitima, među koje spadaju gljive roda Microsporum, Trichophyton i Epidermophyton. Tineapedis (atletsko stopalo) je najčešća dermatofitoza jer vlaga uslijed znojenja nogu olakšava rast gljivica
Mehanizam djelovanja: Fungicidna aktivnost naftifinklorida temelji se na inhibiciji skvalenepoksidaze, odgovorne za sintezu ergosterola, što uzrokuje poremetnju u sintezi stanične membrane gljivica.

Djelatna tvar naftifinkloridima trostruko djelovanje – antimikotičko, antibakterijsko i protuupalno – učinkovito djeluje na uzročnike kožnih mikoza: dermatofite (Trichophytonspp., Microsporonspp., Epidermophytonflocosum), kvasnice (Candidaspp., Pityriasisversicolor), plijesni (Aspergillusspp.) i druge gljivice (npr. Sporothrixschenkii). Osim antimikotičnog učinka naftifinklorid djeluje i antibakterijski na različite gram-pozitivne i gram- negativne mikroorganizme koji se često javljaju kod gljivičnih infekcija. U kliničkoj primjeni zabilježen je protuupalni učinak naftifinklorida.

Doziranje i način primjene

  • Doziranje: Fungisol otopinu za kožu treba nanijeti jedanput na dan na očišćeni i pažljivo osušeni bolesni dio kože i okolnu površinu.
  • Pedijatrijska populacija: Sigurnost i djelotvornost naftifinklorida u djece i adolescenata mlađih od 18 godina nije ustanovljena. Nema podataka o primjeni lijeka u toj populaciji.
  • Bolesnici s oštećenjem funkcije jetre ili bubrega: Nije potrebna prilagodba doze.
  • Stariji bolesnici: Nije potrebna prilagodba doze.
  • Trajanje liječenja: Za sprječavanje pojave recidiva, liječenje treba nastaviti najmanje 2 tjedna nakon nestanka kliničkih znakova bolesti. Ukoliko se nakon 4 tjedna liječenja simptomi ne poprave ili se pogoršaju potreban je liječnički pregled i procjena terapijskog pristupa.
  • Način primjene: Za kožu. Otopina se nanosi na oboljeli dio kože i neposrednu okolnu površinu direktno iz bočice pomoću nastavka za kapanje ili natopljenim jastučićima vate na način da cijela površina bude navlažena. Otopina ne smije doći u dodir s očima ili sluznicama. Fungisol otopina za kožu se primjenjuje nerazrijeđena i ne smije se miješati s drugim pripravcima za lokalnu primjenu. Bolesnike je potrebno informirati o higijenskim mjerama za izbjegavanje širenja infekcije.
  • • Kontraindikacije Preosjetljivost na naftifinklorid ili na neku od pomoćnih tvari
  • • Posebna upozorenja i mjere opreza: pri uporabi Fungisol otopina za kožu sadrži etanol i ne smije doći u doticaj s očima, odnosno ozlijeđenom kožom. Ako slučajno dođe u doticaj s očima, oči treba pažljivo isprati pod mlazom vode.