Krvni tlak je tlak protoka krvi u arterijama koji stvara pumpanje srca. Pri svakom izbacivanju krvi iz srca tlak se povisuje, a kod ulijevanja krvi u srce tlak se snizuje, stoga se mjere dvije vrijednosti krvnog tlaka – sistolički i dijastolički. Arterijski tlak trebao bi biti niži od 140/90 mmHg u osoba mlađih od 60 godina, a u osoba starijih od 60 godina niži od 150/90 mmHg. Osobe sitnije konstitucije mogu imati fiziološki niži tlak, starije osobe imaju fiziološki viši tlak. Fiziološke vrijednosti krvnog tlaka variraju tijekom dana.

Hipertenzija je stanje u kojemu su povišene vrijednosti krvnog tlaka. Posljedica je poremećene ravnoteže brojnih mehanizama – emocionalnih reakcija, fizičkog napora, autonomnog živčanog sustava i endokrinih žlijezda. U više od 90% slučajeva, hipertenzija nastaje zbog nepoznatog uzroka (primarna hipertenzija). Manje od 10% hipertenzija nastane kao posljedica druge bolesti (sekundarna hipertenzija). Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome. Najčešće se otkrije slučajno. Tek kada se manifestiraju oštećenja na srcu, mozgu, bubrezima, očima i krvnim žilama, zamijete se i visoke vrijednosti krvnog tlaka.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije hipertenzija je vodeći čimbenik rizika za sveukupnu smrtnost. Povišeni krvni tlak odgovoran je za 13% smrti globalno, a slijede pušenje (9%), povišeni šećer u krvi (6%), fizička neaktivnost (6%) i prekomjerna tjelesna težina (5%). Bez obzira na rizik, svi bolesnici sa sistoličkim tlakom 160 mmHg i dijastoličkim tlakom 100 mmHg svakako se moraju liječiti. Primarni cilj liječenja jest smanjenje morbiditeta i mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti. Stoga je bitno osim hipertenzije liječiti i druge čimbenike rizika, kao i mijenjati životne navike.

FARMAKOLOŠKE MJERE

Pravodobno i ispravno liječenje hipertenzije može produljiti očekivano trajanje života iznatno pridonijeti uspjehu primarne i sekundarne prevencije kardiovaskularnih bolesti te boljoj kvaliteti života. Osnovna korist od medikamentnog liječenja jest od samog sniženja arterijskog tlaka. Tome se pridružuju i dodatne koristi od pojedinog lijeka ovisno o potrebama bolesnika. Na raspologanju su nam blokatori kalcijevih kanala, ACE inhibitori, antagonisti angiotenzinskih receptora i tiazidni diuretici koji se primjenjuju u monoterapiji ili u kombinacijama. Jednoznačna preporuka za izbor prvog lijeka ne postoji jer izbor ovisi o individualnim karakteristikama bolesnika, njegovim popratnim bolestima, mogućim interakcijama i nuspojavama.

NEFARMAKOLOŠKE MJERE

Svi bolesnici s dijagnosticiranom hipertenzijom bi trebali ozbiljno promijeniti svoje životne navike, neovisno o propisanim lijekovima za snižavanje krvnog tlaka. Promjenom životnih navika može se dodatno sniziti krvni tlak, a kontroliraju se i ostali rizični čimbenici za razvoj bolesti srca i krvnih žila.

PRESTANAK PUŠENJA

Prilikom pušenja cigareta dolazi do porasta krvnog tlaka i ubrzava se broj otkucaja srca, što traje još 15-ak minuta po prestanku. Negativan učinak pušenja ovisi o duljini pušenja i broju cigareta koje se popuše dnevno, a pribraja se ostalim čimbenicima rizika za kardiovaskularnu bolest.

UMJERENOST U KONZUMIRANJU ALKOHOLA

Muškarci ne bi smjeli konzumirati više od 10-30 g alkohola dnevno (1-13 čaše vina), a žene 10-20 g, odnosno do dvije čaše vina.

SMANJENJE UNOSA SOLI

Preporučeni dnevni unos soli je 1,5 g, odnosno 3,8 g kuhinjske soli. Uzimanje prekomjernih količina soli narušava zdravlje čovjeka, oštećuje bubrege, povisuje krvni tlak, a osobe koje imaju probleme s hipertenzijom, svakako bi trebale pripaziti na unos soli u organizam.

FIZIČKA AKTIVNOST

Preporuča se barem 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno. Vježbanjem se poboljšava opće stanje, izdržljivost, snaga i aerobni kapacitet.

MJERENJE KRVNOG TLAKA

Vrijednosti krvnog tlaka preko dana znatno se mijenjaju, ovisno o fizičkom naporu i zdravstvenom stanju. Stoga krvni tlak treba mjeriti uvijek u jednakim mirnim uvjetima i kada se osjećate opušteno. Posve je normalno obaviti dva mjerenja uzastopno i dobiti znatno različite rezultate. Nužno je redovito mjeriti krvni tlak kako bi se utvrdilo da li primjenjena terapija odgovara kliničkom stanju bolesnika.

Povodom Svjetskog dana hipertenzije dođite na besplatno mjerenje krvnog tlaka u najbližu Ljekarnu Švaljek. Savjetujte se s nutricionistom o pravilnoj prehrani koja će Vam pomoći u održavanju optimalne vrijednosti krvnog tlaka.Iskoristite i prigodne popuste!