Intanza

Prvo interdermalno cjepivo protiv gripe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Intanza je prvo interdermalno cjepivo protiv gripe dostupno u Hrvatskoj. Klasična cjepiva su intramuskularna, dakle ubod iglom u mišić, a interdermalno cjepivo je vrlo nježno i potpuno bezbolno čija mala iglica ulazi u drugi sloj kože- dermis. Dermis se nalazi ispod tankog epidermisa, a izrazito je imunokompetentan organ. Tu nalazimo visoke koncentracije dendritičnih stanica koje kontroliraju jačinu, kvalitetu i memoriju imunološkog odgovora, te gustu mrežu limfnih žilica i krvnih kapilara koje omogućuju brzu razmjenu tvar i brz pristup limfnim čvorovima.

Usporedbom učinkovitosti intradermalnog i klasičnog cijepljenja, ustanovljeno je da je učinkovitost Intanze ili jednaka ili veća od intramuskularnog cjepiva. Lokalne reakcije nakon cijepljenja su blage i prolazne.

Prednost Intanze je i u tome što povećava suradljivost pacijenata. To je cjepivo koje se još naziva i “touch” cjepivo, odnosno cjepivo “dodir”. Potpuno je bezbolno jer ima mikroiglu veličine 1,5 mm što je 10 puta kraće od standardne igle. Promjer joj je 0,31 mm, a intramuskularne 0,51 mm. Sadržaj štrcaljke je o,1 ml tako da se potrebna količina antigena, tj. cjepivo nalazi u 5 puta manjem volumenu u odnosu na klasično cjepivo.

Lakša je i primjena Intanze za medicinsko osoblje. To je napunjena štrcaljka s mikroinjekcijskim sustavom, igla je pričvršćena, ne treba istiskivati zrak, jednostavna je primjena bez posebne obuke. Primjena je i sigurna i za cjepitelja i za cjepljenika. Intanza ima štitnik za iglu da se otkloni opasnost od uboda, kontaminacije ili ponovne uporabe. Zbog ograničene dubine uboda u dermis, s Intanzom se ne može oštetiti krvnu žilu ili živac.

Postoji jedna doza za odrasle od 18 do 59 godina i druga doza, odnosno jačina za starije od 60 godina. Jedini nedostatak ovog cjepiva je to što se u potpunosti plaća.

Pročitajte još i…

Cerazette

Prva kontracepcijska tableta koja ne sadrži hormon estrogen dostupna je i u Hrvatskoj Od 18. Studenog u Republici Hrvatskoj dostupna je prva kontracepcijska tableta bez

pročitaj više »