Izliječen pacijent zaražen HIV-om

Prvi put potpuno izliječen pacijent zaražen HIV-om

Na sveučilištu u Berlinu, znanstvenici su prvi puta uspjeli potpuno izliječiti čovjeka zaraženog HIV-om. Isti pacijent također je bolovao od leukemije, koja je rak imunološkog sustava. Znanstvenici su mu prvo zračenjem uništili njegov vlastiti obrambeni sustav, a potom su mu presadili matične stanice darivatelja koje su se pretvorile u krvne stanice. Nakon toga pacijent je prestao uzimati lijekove protiv HIV-a. Godinu dana poslije došlo je do remisije (povratka) leukemije te je bio podvrgnut drugom krugu liječenja i drugoj transplantaciji matičnih stanica istog darivatelja. Tada je nastupilo iznenađenje: znanstvenici su ustanovili da stanice darivatelja sadrže rijetku nasljednu mutaciju gena koja uzrokuje prirodnu otpornost na virus HIV-a. Nakon što se virus nije vratio u pacijentov organizam niti nakon tri godine, liječnici su zaključili da je potpuno izliječen.

Liječenje u kojem se razara imunološki sustav vrlo je riskantno, no u ovom je slučaju ipak došlo do određenog pomaka. Naime, potvrđeno je da se HIV može suzbiti  ako se sve stanice u tijelu koje ga stvaraju unište i zamijene zdravima. Ova je terapija jako skupa i nije lako pronaći pogodnog donora s odgovarajućom genskom greškom, jer je on izuzetno rijedak. No, ipak, ako se ova vijest i znanstveno potvrdi, bit će to velik iskorak naprijed u liječenju HIV-a.

Pročitajte još i…

E-recepti

Informatizacija zdravstva Papirnati recepti i kartoni odlaze u povijest U sklopu projekta informatizacije primarne zdravstvene zaštite “Ordinacija bez papira”, a s ciljem racionalizacije i smanjenja

pročitaj više »