Search
Close this search box.

Kako postupati s ranama?

Svi se često susrećemo s raznim vrstama manjih rana, ogrebotina, posjekotina, ubodnih rana i sl. Na mjestu rane došlo je do prekida kontinuiteta kože i oštećeno tkivo je nakon ozljede neposredno izloženo vanjskim utjecajima. Bakterije, gljivice i ostali mikroorganizmi koji se mogu naći u rani ili su u njenoj neposrednoj okolini mogu svojim razmožavanjem izazvati infekciju i upalu rane koja se može proširiti u dublje dijelove tkiva. Tako banalna ozljeda može prerasti u vrlo ozbiljnu infekciju koja može zahvatiti i mišiće, kosti, zglobove. Zato je najvažnije ranu što prije DEZINFICIRATI.

Dakle, postupak je sljedeći:

  1. Rana se ne smije dirati prstima
  2. Ako rana jako krvari, zaustavite krvarenje komadom čiste tkanine.
  3. Raspršite neki dezinficijens za ranu u spreju (Octenisept, Bionect) i ostavite da se suši jednu minutu. Alkohol, rakija i ostali “domaći” antiseptici nikako se ne preporučuju za dezinfekciju rane. Alkohol jako peče, iritira ranu i kroz ranu može ući u krvotok, što je posebno opasno kod djece.
  4. Stavite flaster ili previjte ranu sterilnim zavojem.
  5. Ne vadite strana tijela iz rane (komadiće stakla, metala, plastike). Taj posao prepustite liječniku kako ne biste dodatno oštetili tkivne strukture.
  6. Ne stavljajte na ranu listove trpuca ili neko drugo bilje.
  7. Ne premazujte ranu mastima i kremama.
  8. Ne posipajte ranu antibiotskim prašcima i sličnim preparatima.
  9. Ako rana jako natekne, zacrveni se ili iz nje počne curiti tekućina ili gnoj, posavjetujte se s liječnikom.
Pročitajte još i…