Pliva će u idućih pet godina sagraditi tri tvornice

Iduće godine Pliva ulazi u investicijski projekt vrijedan 120 milijuna dolara. Teva, izraelski farmaceutski gigant koji je kupio Barr, pa tako i Plivu, odlučila je nagraditi uspješno provedeno restrukturiranje i investirati u novu tvornicu aktivne kemijske supstancije, tzv. kemije u Savskom Marofu. To je projekt vrijedan 100 milijuna dolara, a zaposlit će se stotinjak novih radnika. U završnoj fazi je prikupljanje potrebne dokumentacije, a prvi radovi trebali bi započeti u svibnju ili lipnju iduće godine. Nakon što je Teva obavila analizu poreznih olakšica, došla je do zaključka da se hrvatski i mađarski sustav, gdje je Teva investirala prošle godine, ne razlikuju previše i da smo što se tiče ulaganja tu negdje. Ako s novom tvornicom bude sve u redu i ako se budu poštivali rokovi, Teva bi u idućih tri do pet godina trebala investirati u gradnju još dviju tvornica na istoj lokaciji, čime bi Pliva postala vodeći proizvodni dio Grupe Teve.

Druga investicija vezana je uz postojeći proizvodni pogon u Zagrebu, u čije će proširenje kapaciteta Teva uložiti 20 milijuna dolara. Tako Pliva polako skida sa sebe etiketu propale hrvatske uzdanice koja se prodala strancima. Kada se zbroje ulaganja, Teva u Plivu ulaže do milijun dolara po radniku, a nije nimalo rasipna tvrtka. Plivi su se ipak isplatila otpuštanja, mjeseci napornog rada da se u svakom odjelu postigne najveći učinak uz najmanje troškove. Isplatili su se mjeseci učenja od Izraelaca čiji recept očito pali. Plivaši su pokazali da brzo reagiraju na promjene, brzo uče i usvajaju nove modele.

U prvih devet mjeseci ove godine, prema najnovijim podacima, Pliva je ostvarila 2,1 milijardu kuna prodaje, što je rast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Najznačajnija su joj tržišta Rusija s 550 milijuna kuna, Hrvatska s 430 milijuna kuna i SAD s 390 milijuna kuna prodaje. Ovo je ujedno i prvi put da Hrvatska nije na prvom mjestu po prodaji. Najprodavaniji proizvod je i dalje Sumamed, koji čini 20 posto ukupno prodanih proizvoda. Nakon niza godina Pliva postaje opet stabilna kompanija sa stalnim rastom.