Medicinska istraživanja

NOVA MEDICINSKA ISTRAŽVANJA

NOVI LIJEK ZAUSTAVIT ĆE DIOBU MALIGNIH STANICA PLUĆA

Međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta u Torontu, pod vodstvom hrvatskog molekularnog biologa Igora Štagljara, otkrio je novi biomarker za karcinom pluća te ih približio na korak do otkrića lijeka za karcinom pluća, jednog od najsmrtonosnijih oblika raka koji godišnje u svijetu odnese 1,6 milijuna ljudskih života, a u Hrvatskoj od njega svake godine umre oko 3.000 ljudi.

Otkrili su novu zločestu molekulu, biomarker, protein pod nazivom Crkli, koji pospješuje prijenos signala u tumorskim stanicama i na taj način ubrzava njihovu diobu. Pokazali su da mogu usporiti rast tumorskih stanica ako blokiraju Crkli. To otkriće ima direktnu vezu s lijekom erlotinib, odnosno pokazalo se da će u budućnosti kombinirana kemoterapija erlotinibom, tzv. pametnim lijekom koji neutralizira mutiranu formu EGFR receptora zaslužnog za karcinom pluća i novim lijekom koji blokira Crkli, biti efikasan način kočenja diobe malignih stanica pluća. Ovo otkriće ima veliki potencijal i u liječenju drugih vrsta raka, ali i Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, dijabetesa i drugih bolesti od kojih danas boluje značajan dio svjetske populacije.

Otkriće novog biomarkera za najčešći oblik karcinoma pluća, omogućio je novorazvijeni molekularnobiološki test pod imenom MaMTH. Dotičnim testom sada je moguće analizirati oko 500-tinjak ljudskih bolesti, među kojima su i karcinom dojke, gušterače, jajnika, mozga, kao i Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, cistične fibroze, dijabetesa i povišenog krvnog tlaka. Budućnost liječenja malignih bolesti uvelike će odrediti znanstvena otkrića poput ovog, odnosno kombinacija znanosti, molekularne dijagnostike i novih lijekova što znači da će liječnici u budućnosti moći odabrati najbolji i najprikladniji lijek za svakog individualnog pacijenta na temelju njegovih genetičkih informacija te karakteristika tumora.

Pilula TRUVADA sprječava infekciju HIV-om

Stručnjaci farmaceutske kompanije Gilead Sciences Inc. proizveli su pilulu pod nazivom TRUVADA, koja bi svakodnevnim uzimanjem mogla spriječiti infekciju HIV-om kod muškaraca za 44 % i spriječiti širenje AIDS-a, osobito u Africi i drugim razvijenim dijelovima svijeta.

Dvogodišnja studija koju je vlada SAD-a provodila u Peruu, Južnoafričkoj Republici, Tajlandu,., pokazala je da je kod muškaraca koji su redovito uzimali pilulu smanjen rizik zaraze HIV-om čak za 73 %. Ovo je prvo istraživanje kojim je potvrđeno da upotreba lijeka prije infekcije može smanjiti rizik od zaraze. Upotreba zaštitnog gela koji se već masovno koristi zaštićuje žene od zaraze virusom, ali i neka eksperimentalna cjepiva imaju zaštitni učinak.

Sada je međunarodni tim stručnjaka pratio djelovanje nove pilule na skupini od 2500 homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih muškaraca koji pripadaju skupini visokog rizika. Na temelju tih rezultata stručnjaci su izračunali da uzimanje truvade smanjuje rizik od zaraze HIV-om za 43,8 %. Muškarci koji su imali visoku razinu lijeka u krvi 90 posto vremena imali su čak 73 % manje šanse da se zaraze od onih koji su uzimali placebo. Muškarci koji su uzimali truvadu, a zarazili su se, tijekom analiza krvi imali su vrlo nisku ili nikakvu razinu lijeka u krvi. Pokazalo se i da je lijek siguran i ima blage nuspojave. Njegova cijena je 1.000 dolara mjesečno na američkom tržištu.

BOTOKS KAO LIJEK ZA MIGRENU

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je injekcije botoksa za prevenciju kroničnih migrena kod odraslih osoba. FDA preporučuje da se botoks ubrizgava svaka tri mjeseca oko glave i vrata kako bi se spriječili simptomi budućih glavobolja. Migrene, bol s intenzivnim pulsiranjem ili lupanjem u jednom dijelu glave, često su praćene mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na svjetlo i zvuk. Kronične migrene definirane su kao one koje se javljaju 15 ili više dana u mjesecu i traju duže od četiri sata dnevno. Za lijek, čiji je generički naziv onabotulinumtoksin A, nije dokazano da djeluje protiv migrena koje se javljaju 14 ili manje dana u mjesecu, kao ni protiv drugih oblika glavobolje, priopćuje FDA. Botoks se prodaje u ampulama od 200 jedinica, po cijeni od 1050 dolara i odobren je ljetos za tu svrhu u Velikoj Britaniji. U ispitivanje lijeka bile su uključene 1384 osobe u Europi i Sjevernoj Americi.

Obećavajuće cjepivo za KOPB

KOPB je kronična opstruktivna plućna bolest. Iako još nema lijeka koji bi spriječio oboljevanje od te bolesti, novo oralno cjepivo obećava značajno ublažavanje simptoma koji prate njeno pogoršanje.
Australski znanstvenici su objavili da bi ovo eksperimentalno oralno cjepivo moglo smanjiti naglo pogoršanje simptoma kod osoba koje pate od ozbiljnog oblika ove bolesti. Riječ je o cjepivu koje sadrži neaktivnu bakteriju koja uzrokuje meningitis kod djece (Haemphilus influenzae) za koju se vjeruje da može utjecati na kolonije bakterija odgovornih za upalne odgovore kod KOPB-a.
U terapiji se trenutno kriste iste injekcije koje sprečavaju infekcije kod gripe i upale pluća te kisik i razni lijekovi kojima se nastoji unaprijediti kvaliteta života ovih pacijenata, ali se smatra da im se time za sad ne produljuje život.
U malom testiranju ovog cjepiva sudjelovlo je za sad 38 pacijenata s ozbiljnim oblikom ove bolesti, a rezultati su bili vrlo ohrabrujući. Iako se pogoršanje bolesti smanjilo za samo 16%, broj umjereno teških i teških pogoršanja (za čije su liječenje potrebni kortikosteroidi), smanjio se za 63%. Broj slučajeva kojima bi bilo potrebno bolničko liječenje smanjio se za čak 90%.

Cjepivo protiv karcinoma?

Unatoč napredovanju medicine karcinomi gušterače, mjehura, crijeva, dojke, jajnika i grlića maternice odnose više stotina tisuća života godišnje u razvijenom svijetu. Na sveučilištu Meddlesex profesor Ray Iles proizveo je cjepivo koje pomaže da se unište stanice ovih najgorih oblika karcinoma. Lijek koji je već testiran na šezdesetorici muškaraca i žena s ranim stadijem raka mjehura, smanjuje tumor i sprečava njegovo širenje.
Pošlo se od otkrića da neki od najgorih tumora potiču oslobađanje hormona HCG-a koji se u tijelu nađu jedino u trudnoći. Rad profesora Ilesa pokazao je da ti najagresivniji tumori brzo rastu i šire se uz prisutnost spomenutog hormona. Cjepivo koje je razvijeno u suradnji s američkom tvrtkom Celldex Therapeutics, potiče imunitet da uništava HCG. Ne samo da se tumor smanjuje nego i ne metastazira.
Prije nego se cjepivo počne šire koristiti trebat će provesti još niz ispitivanja, a prof Illes smatra da bi njegova primjena mogla započeti za pet godina. Njegovu najveću vrijednost liječnici vide u mogućnosti da brzo reagiraju kod agresivnih tumora.
Uništavanje HCG-a također utječe na plodnost, no znanstvenici ističu, nekoliko godina nakon završetka tretmana plodnost bi se trebala vratiti na normalu. Slično je postigao i u SAD-u stručnjak za imunitet Vincent Tuohy koji je uočio da je protein koji se stvara kod žena koje doje prisutan i u onih s rakom dojke te stvorio lijek koji ga razara.

Umjetna gušterača

U Velikoj Britaniji uspješno je testiran sustav ?umjetne gušterače” koji bi osobama oboljelim od dijabetesa tipa I mogao uvelike olakšati život.
Radi se o spoju senzora koji mjere razinu glukoze u krvi u stvarnom vremenu i pumpe kojom se dostavlja inzulin, a koji zasebno već duže postoje na tržištu. Testiranje koje je provedeno na 17-tero djece oboljelih od dijabetesa tipa I, potvrdilo je da se kombinacijom ta dva sustava tijekom noći može postići odlična kontrola šećera u krvi, tj. da uređaj značajno smanjuje rizik opasnog pada šećera, odnosno hipoglikemije.
Kako bi dobili ?umjetnu gušteraču” istraživači su razvili sofisticirani algoritam koji na temelju očitanja razine glukoze u stvarnom vremenu, računa potrebne količine inzulina koje inzulinska pumpa ispušta, odnosno postigli su da senzor i pumpa djeluju kao zajednički sistem. Inzulinske pumpe su do sada dostavljale inzulin prema unaprijed određenim vrijednostima. Rezultati su pokazali da ?umjetna gušterača” održava normalne vrijednosti glukoze tijekom 60% ukupnog vremena u usporedbi s 40% koliko su bile uspješne pumpice same bez senzora.

Stiže cjepivo protiv astme?

Švicarski znanstvenici, istraživači tvrtke Cytos Biotechnology, razvili su univerzalni lijek koji posve sprečava alergiju na pelud, korove, mačju dlaku, sijeno i niz drugih alergena. Radi se o cjepivu koje bi u sljedeće četiri godine trebalo doći na tržište, a ako će doći, to će biti revolucija u borbi protiv alergija, cjepivo koje će milijunima ljudi olakšati život.
Cjepivo se bazira na sintetičkom DNK vrlo sličnom DNK bacila tuberkuloze. Kad se ubrizga u tijelo pacijenta, imunološki sustav pogrešno protumači da je izloženo napadu bolesti i počinje ubrzano stvarati antitijela i podizati razinu imunološke zaštite. Cjepivo je ispitano do sada na 63 astmatičara i alergičara i rezultati su iznad svih očekivanja. Potrebna bi bila tri cjepiva u godini kako bi se postigla potpuna zaštita.
Hrvatski liječnici su prilično skeptični u vezi ove vijesti. U povijesti je već bilo dosta pokušaja preveniranja alergijskih reakcija, no svaki od njih do sada je bio prekinut. Ako se ovo otkriće i dalje pokaže revolucionarnim i dođe na naše tržište, to bi značilo da oboljelima više neće biti potrebno liječenje brojnim inhalatorima i protuupalnim lijekovima što bi bilo veliko olakšanje i za pacijente, ali i za zdravstvo.

Dobar kolesterol smanjuje rizik za rak

Tzv. dobar kolesterol ili HDL do sada dokazano smanjuje izglede za razvoj bolesti srca. No, nova studija američkih znanstvenika s Tufts University objavila je kako je utvrđeno da na svako povećanje koncentracije HDL-a u krvi za 10% dolazi do za trećinu manjeg rizika oboljevanja od raka u promatrane 43 godine. Ovaj pozitivan utjecaj neovisan je o uobičajenim faktorima rizika za rak (pušenju, pretilosti, starijoj životnoj dobi). Znanstvenici objašnjavaju to učinkom HDL-a na funkciju imunološkog sustava te njegovim antioksidativnim svojstvima.
Čimbenici koji pridonose povišenoj koncentraciji HDL-a u krvi su redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana, izbjegavanje pušenja i umjerena konzumacija alkohola.