MENOPAUZA

Menopauza je stadij života koji karakterizira smanjeno lučenje ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona. Javlja se oko 50. godine života, a kod žena koje puše javlja se oko dvije godine ranije. Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene te je dio prirodnog procesa starenja. Simptomi se razlikuju ovisno o tome je li žena u predmenopauzi ili menopauzi. U razdoblju predmenopauze, menstrualno krvarenje varira u količini, a može se pojaviti i u neko neuobičajeno vrijeme unutar ciklusa. Svaka žena ima osobni hormonalni status i odnos hormona, koji je vrlo osjetljiv i potpuno međuovisan. Manjak samo jednog hormona utječe na sve druge a u predmenopauzi i menopauzi dolazi do manjka svih hormona u određenoj mjeri.

Kratkoročne i rane posljedice nastaju kao rezultat naglog pada estrogena. Prvi simptomi su umor i iscrpljenost koji se javljaju kod 90% žena. Česte su i psihičke smetnje u vidu depresije te poremećaj spavanja. Vazomotorne tegobe, tzv. “valunzi”, su postale sinonim za ranu menopauzu. Posljedica su perifernog širenja krvnih žila a napadaji su češći noću, za vrijeme sna. Uzrok tomu je prilagodba hipotalamusa na smanjenje koncentracije estrogena. Srednjoročne posljedice nedostatka estrogena javljaju se 5-10 godina nakon menopauze u obliku urogenitalne atrofije, promjene na koži i kosi, smanjenja libida i pada kognitivnih funkcija. Zbog stanjenja sluznice javljaju se suhoća, svrbež, žarenje rodnice i učestale vaginalne infekcije. Spolni odnosi su bolni. Smanjuje se debljina, vlažnost i elastičnost kože. Kosa postaje suha, lomljiva, tanka i prorijeđena kod većine žena. Kasne posljedice nedostatka estrogena se javljaju 10-30 godina nakon nastupa menopauze. Nakon 50. godine smanjuje se zaštitna funkcija estrogena na kardiovaskularni sustav, te su upravo kardiovaskularne bolesti uzrok smrtnosti gotovo 50% žena u toj dobi. Osteoporoza je uz kardiovaskularne bolesti najozbiljnija posljedica menopauze, jer duboko narušava zdravlje. Pojačana je razgradnja kosti, smanjuje se gustoća te dolazi do lomova uslijed pada, a nerijetko kost postaje tako krhka da su lomovi česti i bez očitog uzroka. Osteoporoza je povezana i s gubitkom zubi jer dolazi do atrofije koštane alveole zuba.

Brojna istraživanja potvrđuju i da pravilan izbor dodataka prehrani na biljnoj bazi u obliku čajeva i/ili ekstrakata može uvelike koristiti, ali opet individualno, ovisno o simptomima koji u nekom trenu nastupaju intenzivnije i/ili manje intenzivnije. Neke ljekovite biljke poput livadne djeteline, konopljike, sladića i cimicifuge, zbog esencijalnih masnih kiselina u svom sastavu, fitoestrogena i antioksidansa, mogu pomoći ženama da održe ravnotežu hormona u perimenopauzi. Konopljika je biljka koja se tu posebno ističe jer povećava razinu progesterona, a smanjuje razinu estrogena te se pokazala odlična kod neredovitih menstruacija. Cimicifuga smanjuje valunge, noćno znojenje i promjene raspoloženja. Sladić smanjuje visoku raznu estrogena ili je pak povećava kada je niska. Livadna djetelina jedan je od najbogatijih izvora fitoestrogena, estrogenih izoflavona, u biljnom svijetu i može pomoći u normalizaciji menstrualnog ciklusa, bolnih menstruacija, ali i u smanjivanju simptoma menopauze.U svakom slučaju, razmišljate li o uzimanju biljnih pripravaka, dobro je da se prije toga konzultirate s ljekarnikom.Dokazano je da zdrav način života, pravilan izbor namirnica i kvalitetna prehrana, uz redovitu tjelesnu aktivnost, mogu pomoći u razdoblju menopauze. Preporuča se hrana bogata antioksidansima(vitamin C i E, cink, selen), mediteranski tip prehrane, mahunarke te povećan unos kalcija.

Pročitajte još i…

Epilepsija

Riječ epilepsija potiče od grčke riječi koja označava napadaj ili obuzetost. Prvi put se spominje još u drevnom Babilonu. Stari Grci su je smatrali “svetom

pročitaj više »

ANKSIOZNOST

Anksioznost ili tjeskoba može se opisati kao osjećaj opće napetosti, zabrinutosti, velikog stresa,panike ili straha, a javlja se kada je osoba izložena nekoj stvarnoj ili

pročitaj više »