Na listi za plaćanje još 162 lijeka

Nakon što je provedeno javno nadmetanje za utvrđivanje cijena za Osnovnu (A) i Dopunsku (B) listu, 3. veljače 2014. godine stupila je na snagu nova Lista lijekova HZZO-a na kojoj su cijene lijekova bile niže za oko 9 %. HZZO je na taj način smanjio izdatke za lijekove na godišnjoj razini za 300 milijuna kuna. Tako je od 3. veljače na Osnovnoj listi ukupno 3299 lijekova, a na Dopunskoj listi ukupno 650 lijekova.

Glavna promjena na ovoj novoj listi koja je najviše razljutila građane naše države jest činjenica kako su čak 162 lijeka koja imaju vrlo visoku učestalost propisivanje od strane liječnika prešla s Osnovne na Dopunsku listu. U toj kategoriji našli su se lijekovi za sniženje visokog krvnog tlaka, neki inzulini, lijekovi za snižavanje masnoće u krvi i lijekovi za liječenje raznolikih bolesti gastro-intestinalnog trakta. Prema obavijesti iz HZZO-a, osiguranici ovom listom ne bi trebali biti zakinuti jer za svaki lijek koji je prešao na B listu, postoji generička inačica na Osnovnoj listi. Dakle, ako pacijent nije u mogućnosti platiti nadoplatu za lijek s B liste, liječnik mu može propisati generički lijek s Osnovne liste za koji ne mora ništa plaćati. Problem je međutim nastao jer pacijenti u velikom broju slučajeva ne žele paralelni lijek. Kažu kako kod paralele osjete neke nuspojave ili da im ne djeluje kao prvotni lijek. Na kraju ipak budu primorani plaćati određeni iznos za lijek jer je baš taj lijek na Dopunskoj listi.

Od strane HZZO-a nedavno je došla obavijest kako bi u travnju mogle biti neke promjene na Listi lijekova pa ćemo vidjeti hoće li se ovoga puta više ići na ruku našim pacijentima.