Oralno zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja i važan čimbenik ukupne kvalitete života. Samo zdrava usna šupljina omogućuje prehranu, govor i socijalni kontakt bez poteškoća.

U usnoj šupljini nalazi se preko 500 različitih vrsta mikroorganizama. Neredovita, loše provođena oralna higijena dovodi do nastanka zubnog plaka, koji je glavni uzrok karijesa i upala zubnog mesa.

Karijes i zubni plak

Bez obzira na dobro poznavanje prirode bolesti i mogućnosti prevencije, zubni karijes je još uvijek najraširenija bolest civilizacije, od koje boluje i do 90% pučanstva. Kontrola zubnih naslaga i redukcija bakterija u usnoj šupljini predstavlja prvu razinu obrane u nastanku karijesa,a pravilna i potpuna oralna higijena je najdostupnije, najučinkovitije i najjeftinije sredstvo za postizanje tog cilja.

Sredstva kojima se postiže uklanjanje zubnog plaka i maksimalna odgoda njegovog ponovnog taloženja su dobra zubna četkica, zubna pasta, zubni konac, interdentalne četkice i antiseptičke tekućine.

Pravilna higijena

Pravilno četkanje zubi trebalo bi trajati oko 3 minute, a četkica bi trebala biti postavljena pod kutom od 45◦ prema vanjskoj plohi zuba. Jako je bitno obuhvatiti svaki zub, sa svake strane, pa je dobro imati strategiju i četkati zube određenim redosljedom, a ne nasumično kada je vjerojatnost da ćemo neki zub ostaviti neočetkan veća. Pravilno četkanje znači prelazak laganim kružnim ili vibrirajućim pokretima preko zadane zubne površine. Zubne paste djeluju blago abrazivno, te sadrže fluoride koji potiču remineralizaciju tvrdog zubnog tkiva. Na tržištu se mogu naći i zubne paste s različitim aktivnim sastojcima koji imaju učinke kao što su izbjeljivanje zubi, sprječavanje nakupljanja zubnog kamenca, ublažavanje upale, smanjenje preosjetljivosti zubnog mesa, itd.

Interdentalne četkice su četkice valjkastog oblika kod kojih se vlakna zrakasto šire sa držača. Klasičnim četkanjem nije moguće ukloniti sav plak koji se nalazi u prostorima između zubiju, te se ove četkice preporučuju svima kao nadopuna klasičnom četkanju zubiju. Na tržištu se nalaze različite veličine ovih četkica, a u pravilu su prostori između stražnjih zubiju veći nego između prednjih.

Susjedni zubi se dodiruju u kontaktnoj točki. Za čišćenje plaka koji se nakuplja u toj točki služi zubni konac. Potrebno ga je napeti između prstiju i nježno, poput piljenja, prelaziti prostor od kontaktne točke do ginigive, pritom pazeći da naglim pokretom ne ozlijedimo zubno meso.

Za odstranjivanje ostatka bakterija nakon četkanja, te za bolji zadah, koriste se antiseptičke tekućine. Na našem tržištu najčešće korištene tekućine su na bazi heksetidina. Njegovom dugotrajnom upotrebom može doći do obojenja zubiju i promjene osjeta okusa. Da bi se ove nuspojave izbjegle, postoje formulacije s klorheksidinom koje imaju tzv. ADS (engl. Anti-Discoloration-System), pa su sigurne za dugotrajnu upotrebu.

Zdravlje usne šupljine vrlo je često odraz općeg stanja organizma, pa je vrlo važno redovitom higijenom usnu šupljinu održavati čistom, jer zdravlje zuba i desni utječe na zdravlje čitavog organizma.