Palijativna skrb

Palijativna skrb je u zadnje vrijeme vrlo aktualna tema u Hrvatskom zdravstvu, a izabrana je i kao tema 4. Hrvatskog dana ljekarni. Palijativna medicina je potpuna skrb o bolesnicima oboljelim od neizlječivih bolesti s ciljem postizanja najbolje moguće kvalitete života za bolesnike i njihove obitelji. Od bolesnika koji trebaju palijativnu skrb polovica boluje od karcinoma, dok ostali boluju od demencije, posljedica moždanog udara, ostalih kroničnih neuroloških bolesti te kroničnih bolesti jetre, srca i pluća. Te bolesnike ne možemo izliječiti, ali možemo osigurati kvalitetniji život bez boli i patnje. Palijativna medicina primjenjuje se u svim fazama teške bolesti bez obzira na prognozu i ishod, dok pojam terminalne skrbi (tzv. hospicijska skrb) obuhvaća medicinsku pomoć u zadnjoj fazi života i potporu obitelji u fazi žalovanja.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 1990. pravo na palijativnu medicinu jednim od osnovnih ljudskih prava na zdravstvenu zaštitu. U Evropi i svijetu ova grana medicine je jako razvijena i postoje čak kvartovske organizacije i društva za palijativnu skrb, koja okupljaju stručnjake liječnike i farmaceute, ali i educirane laike volontere koji vode brigu o takvim bolesnicima. U Hrvatskoj je palijativna medicina još u povojima. Godine 2003. donesen je Zakon o palijativnoj skrbi prema kojem je trebalo osnovati hospicije i jedinice palijativne skrbi do prosinca 2008. Međutim stanje je i dalje nezadovoljavajuće. Ne postoji ustanova za palijativnu skrb, a palijativni bolesnici zbrinjavaju se u bolnicama, ne postoji sustav trajne izobrazbe, ne postoji Nacionalna strategija o palijativnoj medicini. Palijativna skrb u Hrvatskoj temelji se na entuzijazmu pojedinaca, volontera, udruga, društava i karitativnih ustanova. Organizacija palijativne medicine potrebna je na svim razinama: kućne posjete palijativnog tima, bolnički palijativni timovi, ustanove za palijativnu medicinu, klinike, odjeli, palijativni timovi u stacionarima domova i dr.

Prvi korak je ipak napravljen kada je u rujnu 2010. osnovan Centar za palijativnu medicinu pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu i Hrvatski centar za palijativnu skrb, uz potporu tvrtke Sandoz, pokrenuli su u travnju 2010. humanitarnu akciju ?Ostani uz mene” s ciljem prikupljanja sredstava za opremanje prve Ustanove za palijativnu medicinu u Hrvatskoj i njeno uključenje u sustav zdravstvene zaštite te razvoja sustava edukacije iz područja palijativne medicine. Nakon otvaranja prve Ustanove, cilj je otvaranje ustanova ovog tipa diljem svih većih gradova u Hrvatskoj.

Uključite se u humanitarnu akciju i doprinesite i vi razvoju svijesti o brizi za bolesnike oboljele od neizlječivih bolesti i za njihove obitelji!

Žiro račun akcije:
2360000-1102139196 (Zagrebačka banka)

 

Pročitajte još i…

Konačno oporavak Plive

Pliva će u idućih pet godina sagraditi tri tvornice Iduće godine Pliva ulazi u investicijski projekt vrijedan 120 milijuna dolara. Teva, izraelski farmaceutski gigant koji

pročitaj više »

Intanza

Prvo interdermalno cjepivo protiv gripe Intanza je prvo interdermalno cjepivo protiv gripe dostupno u Hrvatskoj. Klasična cjepiva su intramuskularna, dakle ubod iglom u mišić, a

pročitaj više »