Pilula za dan poslije

Pilula za dan poslije pojavila se na hrvatskom tržištu

Novost na hrvatskom tržištu lijekova je Escapelle- pilula za dan poslije koja je novi hitni hormonski kontraceptiv. Sve više , posebno mladih, pribjegava toj vrsti zaštite od neželjene trudnoće. Do sada su u tu svrhu liječnici, ginekolozi kombinirali razne vrste kontraceptiva za svakodnevnu upotrebu, no ovakve pilule registrirane baš za svrhu hitne kontracepcije nije bilo.
Premda učinkovita, ova pilula može imati neželjene posljedice, zato je treba upotrebljavati s mjerom i oprezom i to isključivo po liječničkoj preporuci. Bitno je naglasiti da je to HITNA kontracepcija koja se koristi samo u iznimnim situacijama i što rjeđe, a nikako kao kontraceptiv za svakodnevnu kontracepciju.

U svijetu je ova tableta za dan poslije, uz mogućnost primjene do tri dana poslije, velik hit u kontracepciji. Upotrebljava se u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa da bismo spriječili neželjenu trudnoću. Svakom od nas se može dogoditi da tijekom seksa zakaže kontracepcija: kondom sklizne ili pukne, pogrešno smo izračunali plodne dane, zaboravili smo popiti kontracepcijsku tabletu ili smo jednostavno bili nemarni i nismo mislili o kontracepciji. Tada ne treba paničariti- može nam pomoći tableta za dan poslije, ali važno je da se to ne događa često. Tableta se treba uzeti unutar 72 sata od nezaštićenog odnosa, no najbolje što prije jer je tada najučinkovitija. Uzme li se unutar 24 sata, ima učinkovitost od 95 posto.

Je li uopće riječ o kontracepciji ili abortivnom sredstvu, o tome se vode velike polemike. Prema njenom načinu djelovanja, ne bi je mogli ubrojiti u abortivna sredstva. Ona sprečava neželjenu trudnoću na više načina, ovisno o stadiju ciklusa. Onemogućava oslobađanje jajne stanice iz jajnika, dakle inhibira ovulaciju, onemogućuje oplođivanje već oslobođene jajne stanice, te izaziva promjene na endometriju, otežavajući tako implantaciju jajne stanice u sluznicu maternice.

Kao i ostali lijekovi i ova pilula ima niz nuspojava- može izazvati mučnine, glavobolje, osjetljivost dojki, proljev, vrtoglavice, umor ili promjene u menstruacijskom ciklusu.

Još jednom treba naglasiti da se tableta za hitnu kontracepciju treba upotrebljavati iznimno, a ne kao redovit način zaštite od neželjene trudnoće. Kad je riječ o neželjenom začeću, najizloženija skupina su mladi. Zato je posebno važno educirati ih da odgovorno stupaju u seksualne odnose, jer tako čuvaju svoje zdravlje, štite se od spolnih bolesti i neželjene trudnoće. Samo znanjem možemo zaštiti mlade od neželjenih situacija, a u edukaciji moraju sudjelovati  svi – obitelj,  škola  i liječnici.

Pročitajte još i…

E-recepti

Informatizacija zdravstva Papirnati recepti i kartoni odlaze u povijest U sklopu projekta informatizacije primarne zdravstvene zaštite “Ordinacija bez papira”, a s ciljem racionalizacije i smanjenja

pročitaj više »