Pozitivne nuspojave lijekova

Prilikom upotrebe lijekova svi smo obično prestravljeni ako čitamo popis nuspojava koje se mogu javiti njihovim uzimanjem. Prvo trebamo biti svjesni toga da se one uglavnom, ili barem one ozbiljnije, javljaju u vrlo malom postotku, ali evo i jedne zanimljivosti: neki lijekovi nas mogu iznenaditi i pozitivnim nuspojavama. 

Istraživanja su pokazala da žene koje uzimaju estrogene kako bi olakšale menopauzu imaju 30- 40 posto manje šanse za razvoj raka dojke. Nekoliko je pak istraživanja pokazalo da kontracepcijske pilule štite žene od raka jajnika i to za 20 posto, čak i nekoliko godina nakon što ih žena prestane uzimati. Ipak, kontracepcijske pilule imaju i mnogo negativnih nuspojava, tako da s njima treba postupati oprezno i redovito se kontrolirati.

Sasvim slučajno je otkriveno da neke kapi za oči imaju pozitivan učinak na kosu, odnosno stimuliraju pojačan rast dlaka na tijelu što može rezultirati gušćom kosom ili gušćim trepavicama. Problem kod ove nuspojave može jedino biti što jače rastu i neke dlake na tijelu koje žene uglavnom ne žele imati.

Lijekovi koji se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2 mogu umanjiti rizik od nastajanja nekoliko vrsta karcinoma, a uočeno je i da štite od nastanka Alzheimerove bolesti.

Diuretici pak, koje mnogi ljudi uzimaju za snižavanje tlaka, poboljšavaju izlučivanje urina i tako kao nuspojavu imaju mršavljenje. Ipak, to nije pravo mršavljenje, jer zapravo dovodi do gubitka tekućine, a ne i masnih naslaga.

Lijekovi za snižavanje kolesterola muškarcima donose jednu pozitivnu nuspojavu, a to je jačanje libida i poboljšanu erekciju. Čak su neka istraživanja pokazala da neki muškarci s erektilnom disfunkcijom bolje reagiraju na te lijekove nego na Viagru.

Primjećeno je također da Aspirin kao lijek koji se primarno koristi protiv glavobolje i temperature, sprečava nastanak depresije, ali pod uvjetom da se redovito uzima najmanje šest mjeseci. Ipak, on nije na službenom popisu lijekova koji liječe depresiju.

 

Pročitajte još i…