Search
Close this search box.

Samopomoć kod šmrcanja, kašlja, grlobolje i promuklosti

smrcU ovo hladno doba godine prehlada rijetko koga zaobilazi. Začepljen nos, uporan i tvrdoglav kašalj koji nikako ne prestaje, glavobolja i malaksalost, najčešći su simptomi koji nas ometaju u svakodnevnim aktivnostima.

Kod manje izraženih tegoba, bez evidentnih komplikacija možemo si znatno olakšati učinkovitim metodama samoliječenja. No, potreban je oprez ukoliko su simptomi izraženiji ili ukoliko nikako ne prolaze, jer u podlozi mogu biti različite upalne bolesti poput upale sinusa ili akutnog bronhitisa, koje se moraju liječiti pod nadzorom liječnika.

ŠMRCANJE

Prehlade najčešće započinju otežanim disanjem, začepljenjem i curenjem iz nosa. Kako bi se umanjila otečenost sluznice nosa preporučuju se kapi za nos i sprejevi koji sadrže takozvane vazokonstriktore koji djeluju na način da stežu krvne žilice u nosu i na taj način olakšavaju disanje odnosno povećavaju prohodnost dišnih kanala. U sistemskoj terapiji također mogu pomoći kapi i sprejevi koji sadrže izotoničnu i hipertoničnu morsku vodu.

Ujedno je veoma važno uzimati puno tekućine, posebice vode ili biljnih čajeva kako bi se razrijedio iscjedak iz nosa te spriječilo njegovo nakupljanje. Učinkovite su i inhalacije vodenom parom jer vlaže sluznicu i potiču lučenje sekreta.

Kada ići liječniku?

Ako se sekret iz nosa ne uklanja i nakuplja u sinusima, može doći do upale. Simptomi su najčešće bolni pritisak u području sljepoočnica, očiju i brade.

KAŠALJ

Kod kašlja posebnu pažnju treba posvetiti pravilnom odabiru odgovarajućeg preparata s obzirom na prirodu kašlja. Preparate koji sprječavaju kašalj treba stoga uzimati samo u slučaju suhog nadražajnog kašlja dok preparati koji olakšavaju iskašljavanje zapravo omekšavaju sekret i time ublažavaju napadaje kašlja. I u slučaju kašlja potrebno je uzimati dosta tekućine da bi bronhijalni sekret omekšao i kako bi se olakšalo iskašljavanje.

Kada ići liječniku?

Ako kašalj traje dulje od sedam dana i prati ga temperatura, čujno disanje, pojačano stvaranje sekreta te opća slabost, trebate posjetiti liječnika.

GRLOBOLJA

Sluznicu ždrijela možemo učinkovito zaštiti pastilama za grlo koje ujedno mogu djelovati i antiseptički. Kod jače izraženih simptoma i bolova dostupne su i pastile s lokalnim anesteticima koji ublažavaju bol i osjećaj nelagode. Potrebno je izbjegavati ljuta jela, kiselo voće, gazirana pića, dim cigareta i alkohol jer dodatno nadražuju upaljenu sluznicu.

Kada ići liječniku?

Ponekad, posebno u djece, uzrok teškog gutanja može biti upala krajnika koju najčešće uzrokuju streptokokne bakterije, a rjeđe virusi. Manifestira se općom slabosti, visokom temperaturom, a krajnici su otečeni i crveni, a često su prisutne i bijele, točkaste naslage.

PROMUKLOST

Promuklost se često javlja kao posljedica prehlade, kad glasnice zbog nadražene i upaljene sluznice ždrijela oteknu i ne mogu pravilno titrati. U tom je slučaju najvažnije što je više moguće štedjeti glas i izbjegavati svaku daljnju iritaciju. Tegobe možemo ublažiti i pastilama na bazi sljeza ili trputca koje sadrže sluzi, a pomažu i inhalacije vodenom parom uz dodatak morske soli. Pitajte svog ljekarnika za odgovarajuće preparate. Pobrinite se i za vlažnost zraka u prostorijama u kojima boravite tako što ćete primjerice staviti posudice s vodom na radijatore.

Kada ići liječniku?

Prošire li se virusi prehlade prema grkljanu, upalit će se sluznica grkljana, odnosno nastat će akutni laringitis. Manifestira se jakom promuklošću sve do gubitka glasa, često suhim kašljem i tipičnim simptomima prehlade.

Pročitajte još i…