Nikad prerano, nikad prekasno – uvijek je pravo vrijeme da se posvetite svom dišnom sustavu!

Četvrti uzrok smrtnosti u svijetu

KOPB je kronična bolest bolest pluća koja se ne može izliječiti, a karakterizirana je strukturnim promjenama u dišnim putovima i plućnom parenhimu koje su uzrokovane upalom te dovode do suženja dišnih putova što onemogućava nesmetani prolazak zraka. Posljedica toga su smetnje disanja koje se s vremenom pogoršavaju. 5-10% osoba starijih od 40 godina, prvenstveno pušača obolijevaju od KOPB-a.

Simptomi KOPB-a

Simptomi KOPB-a su: osjećaj nedostatka zraka ili zaduha ( u početku prilikom fizičkih aktivnosti, kasnije i u mirovanju), kronični kašalj (obično produktivan – tzv. «pušački kašalj», no može biti i neproduktivan), stezanje u prsima, piskanje u prsima. Kod uznapredovale bolesti javljaju se još: umor, gubitak apetita, depresija, tjeskoba, oticanje nogu. Sve to zajedno utječe na smanjenu fizičku i radnu sposobnost uopće kod oboljelih od KOPB-a. Odlazak na posao, penjanje uza stepenice, hodanje, obavljanje jednostavnih kućanskih poslova – postaju pravi podvizi.

Dijagnoza KOPB-a

KOPB se dijagnosticira jednostavnom i bezbolnom pretragom koja se zove spirometrija, a izvodi se tako da nakon dubokog udaha snažno i brzo izdahnete sav zrak iz pluća u spirometar. Ako je omjer izdahnutog volumena u 6. i 1. sekundi manji od 0.7 liječnik će dijagnosticirati KOPB te prema stanju plućne funkcije odrediti točnu terapiju.

Liječenje KOPB-a

Liječenje je usmjereno na smanjenje tegoba, poboljšanje podnošenja napora i općeg zdravstvenog stanja, usporenje napredovanja bolesti, sprječavanje komplikacija i pogoršanja (tzv. egzacerbacije bolesti), te smanjenje smrtnosti. Liječenje će vam pomoći da lakše dišete, manje kašljete te da se osjećate snažnije, aktivnije i raspoloženije. Liječenje je farmakološko (lijekovi) i nefarmakološko (vježbe disanja, savjeti o promjenama životnih navika i samopomoći). Lijekovi djeluju tako da šire dišne puteve i smanjuju upalu u njima. Najčešće se primjenjuju u obliku inhalacija

Što mogu učiniti za sebe?
  1. Prestanite pušiti. To je najviše što možete učiniti za svoja pluća. Ukoliko to ne učinite, sva daljnja nastojanja neće dati željene rezultate, a i dodatno povećavate rizik za: rak pluća, jezika i grla, srčane bolesti, starenje kože, neplodnost i oštećenje ploda.
  2. Savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom o pravilnoj primjeni lijekova, posebice inhalacijskih. Vrlo je važno pridržavati se preporuka liječnika te redovito uzimati propisanu terapiju.
  3. Barem dvaput godišnje posjetite svojeg liječnika, pitajte za cijepljenje, uključite se u program plućne rehabilitacije. Preporučeno je sezonsko cijepljenje protiv gripe te cijepljenje protiv pneumokoka svakih pet godina.
  4. Neka vam zrak u domu bude čist i svjež. Izbjegavajte dim i snažne mirise. Kuhajte blizu otvorenog prozora. Ako ložite na drva, imajte prozor blago otvoren. Otvorite prozor kada vam je u kući zagušljivo, a ostanite u kući kada vani ima smoga ili kada je toplo i vlažno.
  5. U vrijeme niskih temperatura prekrijete svoja usta i nos šalom i dišite kroz nos.Izbjegavajte druženja s ljudima koji su prehlađeni, imaju upalu pluća, grla ili gripu.
  6. Održavajte svoje tijelo snažnim i u kondiciji. Kada osnažite mišiće u tijelu, lakše ćete se kretati.
  7. Jedite voće, povrće i hranu bogatu proteinima (mlijeko, meso, jaja, sir, soja). Jedite sporo, u manjim količinama i češće. Odmorite se nakon jela. Izbjegavajte hranu koja napuhava poput mahunarki, zelja, pečenja, začinjene hrane, gaziranog pića.
  8. Ako je vaš KOPB uznapredovao, radite stvari polako, sjedeći, neka vam potrebni predmeti budu u vašoj blizini, nosite širu odjeću koju možete lako obući. Radite stvari koje volite, a nisu fizički teške, poput crtanja, pletenja, slušanja glazbe, gledanja filmova, druženja, humanitarnog rada, čitanja, pisanja, učenja stranih jezika, sviranja.
  9. Razmišljajte pozitivno. Razmišljajte o stvarima koje možete, a ne o onima koje ne možete. Ostanite optimistični tako da uživate u stvarima koje možete.
  10. Posjetite najbližu Ljekarnu Švaljek do 30. studenog, savjetujte se s ljekarnikom i saznajte što možete učiniti za svoje zdravlje.