SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Mala bića, velika prijetnja

svjetskiDanZdravljaU ponedjeljak, 7. travnja 2014. godine obilježavamo u našim ljekarnama Svjetski dan zdravlja koji ove godine ima za temu transmisivne bolesti, odnosno bolesti koje prenose vektori (vector-borne diseases).

Vektori su organizmi poput komaraca, nevida (papatača), muha, krpelja, stjenica i drugih organizama, koji prenose patogene i parazite s inficirane osobe ili životinje na drugu osobu, uzrokujući široki spektar ozbiljnih bolesti u ljudskoj populaciji.

Najsmrtonosnija bolest među njima je malarija, od koje je u svijetu tijekom 2010. godine umrlo 660.000 osoba, većinom u Africi i većinom djece. Ipak, najbrže rastuću stopu pobola među svim bolestima koje prenose vektori, danas ima groznica denga (dengue) čija je incidencija narasla za gotovo trideset puta u posljednjih pet desetljeća.

Ključni element ovog dana je edukacija, odnosno zdravstveno informiranje te smo stoga za Vas pripremili edukativne letke o ovoj temi.  Iskoristite i 10% popusta na Microlife tlakomjere, a u našoj ljekarni u Zaboku još dodatno i 10% popusta na ESI i TOMMEE TIPPEE proizvode.