Tema mjeseca

Mjesec borbe protiv raka dojke

U listopadu se održava Mjesec borbe protiv raka dojke, a 7. listopada proglašen je i Danom borbe protiv raka dojke. Opasnost obolijevanja od raka dojke povećava se kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine, koje su ušle u menopauzu prije 50. godine, kod kojih je u obitelji netko imao rak dojke te kod žena starijih od 50 godina, posebno ukoliko su pretile.

Rak dojke je u početku asimptomatski i najčešće se otkrije slučajno napipavanjem kvržice u tkivu dojke. Otprilike 50% slučajeva raka dojke napreduje u metastatsku bolest, što znači da se stanice raka putem krvotoka prošire u susjedne organe, najčešće limfne čvorove, pluća, jetru, kosti, mozak. U ovakvom uznapredovalom stadiju operacija primarnog tumora više ne može riješiti bolest brzo i efikasno. Stoga je bitno da se rak dojke dijagnosticira u što ranijem stadiju, jer se tada jednostavnom operacijom može ukloniti primarni tumor, a eventualnim dodatnim zračenjem/kemoterapijom potpuno riješiti bolest.

Simptomi raka dojke su:

  • neprirodan iscjedak iz bradavice
  • rane, prištići, osip na bradavici ili koži oko bradavice
  • uvučena bradavica koja se ne može izvući
  • crvenilo ili otekline na dojci
  • povećani limfni čvorovi ispod pazuha ili bolovi u leđima

Najbitniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju same žene. Redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom, te ultrazvučnim pregledima) ova bolest se može otkriti u ranom stadiju što znači i veće šanse za ozdravljenje. Nakon otkrivanja sumnjivih kvržica svakako se treba posavjetovati s liječnikom i utvrditi radi li se uistinu o tumoru i dogovoriti daljnji tijek liječenja.

KAKO DUGO I ČESTO TREBA OBAVLJATI SAMOPREGLED?

Najpogodnije vrijeme za pregled dojki je sedam dana iza prvog dana menstruacije, kada su Vam dojke najmekše i nisu osjetljive. Ukoliko više nemate menstruaciju, odredite jedan dan u mjesecu (uvijek isti) kada ćete vršiti samopregled.

Samopregled dojki treba biti vaša doživotna navika. Pogledajte svoje dojke jednom mjesečno!

Jednom godišnje obavite pregled dojki i kod svog liječnika.