Sunce je zvijezda poput vatrene divovske kugle oko koje se okreću Zemlja i ostali planeti.
Zemlja gravitira oko Sunca i vrti se oko vlastite osi i upravo zbog toga primjećujemo promjene godišnjih doba i svakodnevne izmjene dana i noći.
Izlaganje suncu je neizbježno i neophodno za sintezu nekih čimbenika u našem organizmu.
Sunčeve zrake korisne su za naše zdravlje, primjerice, daju koži vitamin D koji je potreban za naš rast i razvoj kostiju, ali u prevelikim količinama izlaganje suncu može uzrokovati oštećenje kože, suzbijanje imunološkog sustava ili rak kože, poput melanoma.
Sunce je jedan od glavnih uzročnika fragilnosti kože, te normalna koža pod utjecajem UV zraka postaje više oslabljenja.

Postoje tri vrste UV zraka.
UVC zrake ne dopiru do nas jer ih zaustavlja ozonski omotač.
UVA i UVB zrake prolaze kroz ozonski omotač, dopiru do nas i naše kože, te mogu uzrokovati:

  • opekline od sunca
  • oslabljuje zaštitnu barijeru kože (starenje kože)
  • rak kože

UVB zrake prodiru do epidermisa (vanjskog sloja kože), no u stvarnosti one su najviše zaslužne za tamnjenje kože, ali isto tako i za opekline koje obično dobijemo pri samom početku ljeta kao i alergijske reakcije na koži.
Epidermis je vrlo tanak sloj kože, te tako UVB zrake vrlo lako dođu i razaraju melanocite koji proizvode pigment.

UVA zrake opasnije su za zdravlje jer one prodiru dublje u kožu, sve do dermisa.
Posljedice izlaganja UVA zrakama nisu bolne pa ih stoga ne primjećujemo. UVA zrake prodiru dublje u kožu gdje se nalaze kolagen, elastin i druga vlakna koja koži daju mladenački izgled.
Naime, koža se sastoji od tri dijela, gornjeg, srednjeg i baznog sloja, a UVA zrake svojim djelovanjem oštećuju vlakna koja se nalaze upravo u srednjem sloju.
Obično sjajnu kožu povezujemo s dobrim zdravljem, no izloženost suncu ubrzava efekte starenja i povećava rizik od razvoja raka kože.
Izlaganje suncu uzrokuje većinu promjena na koži za koje smatramo da su normalan dio starenja. Tijekom vremena, UV zrake oštećuju elastin u koži.
Kada ta vlakna popucaju, koža počinje biti opuštena, rastezati se te gubi sposobnost vratiti se natrag nakon rastezanja.
Koža se također oštećuje mnogo lakše te joj treba više vremena za oporavak.
Šteta prouzrokovana suncem nije očita kada ste mladi, no ona se definitivno pokazuje kasnije u životu.
Zbog djelovanja UVA zraka, koža je podložna alergijama, hiperpigmentaciji te takozvanom fotostarenju koje se očituje:

  • nastankom dubokih bora
  • nastankom tamnih mrlja na tijelu (tzv. staračkih pjega)
  • smanjenjem elastičnosti i čvrstoće kože
  • nastankom pjegica
  • popucalim kapilarama na licu
  • grubljom i suhom kožom

UVA i UVB mogu uzrokovati nevidljiva oštećenja na nivou stanica i oštetiti njihov DNA, te dugoročno mogu uzrokovati nastanak raka kože.
Nastanak melanoma, najopasnijeg oblika raka kože, povezan je sa ozbiljnim UVB opeklinama koje se najčešće javljaju u dobi do dvadesete godine života.

Većinu UVB zraka apsorbira ozonski sloj, ali dovoljno ih prolazi kroz njega, te upravo zbog toga postoji mogućnost za većim oštećenjima kože.
UVC zrake su najopasnije, ali na svu sreću ozonski omotač ih reflektira pa ne dolaze do zemlje.

Od UV zraka potrebno je pravilno se zaštititi od izlaganja suncu. Kao preporuku možemo navesti kvalitetne brendove krema kao što su Eucerin i Avene. Kožu je od izuzetne važnosti potrebno obogatiti i sa antioksidansima koji će pružiti dodatnu zaštitu od sunčevog zračenja, time što djeluju kao čistači slobodnih radikala, čime sprječavaju ili popravljaju već nanesenu štetu tako što blokiraju put slobodnim radikalima.
A, C, D i E vitamini učinkoviti su u zaštiti organizma, imaju snažno antioksidativno djelovanje, te zbog toga jačaju naš organizam što je također važno za održavanje imunološkog sustava i tako pružaju koži bolju otpornost na sunčevo zračenje.