Molim vas da mi preporučite čaj koji bih mogla koristiti za oštećenu sluznicu jednjaka s obzirom da imam problema s gastritisom, sad je to kako je napisao specijalist GERB, prisutna je bila i bakterija koja je otklonjena antibioticima, ali grlo i jednjak su još uvijek nadraženi te mi se povremeno upali i cijela usna šupljina. Puno hvala! B.

Odgovor:

Što se tiče Vašeg problema, za liječenje GERBA vjerojatno i sami znate, a i konzultirali ste se s liječnikom. Osim nekih ozbiljnijih lijekova koji idu na recept i koje svakako morate trošiti ako Vam je GERB tako uznapredovao da Vam je oštećena i sluznica jednjaka, znate da postoje i pomoćna sredstva tipa Gastala, Ulcodyn šumeće tablete protiv kiseline, itd. No, možda je bolje da se okrenemo prirodnim preparatima:

preporučila bih Vam čaj od kamilice i mente za umirenje nadražene sluznice, stolisnik koji također blagotvorno djeluje na sluznice probavnog trakta, te čaj od korijena sljeza koji sadrži puno sluzi te tako oblaže i štiti sluznicu. Te čajeve bi trebali trošiti i izmjenjivati svakodnevno umjesto druge tekućine (sokovi puni konzervansa, osobito gazirani nadražuju sluznice).
Osim čajeva postoji jedan odličan preparat od Solgara: L-Glutamin 500 mg. Njegovo najveće iskorištenje je u probavnom sustavu gdje ga stanice crijevnog epitela koriste kao glavni energetski izvor za sve metaboličke procese. Izuzetno je važno da potiče obnavljanje stanica epitela na sluznicama čime pomaže cijeljenje i ulkusa, ali i drugih upalnih stanja u probavnom traktu. Za L-Glutamin imamo uistinu dobre povratne informacije od ljudi, samo ga treba piti redovito i kroz neko duže vrijeme od par mjeseci.
Dok se to sve ne smiri upornim kombiniranjem navedenih preparata, možete kad Vam je baš jako upaljeno grlo, špricati propolis sprejom koji je prirodni protuupalni lijek ili mazati Gengigelom koji također ima protuupalno djelovanje. Tu je i čaj od kadulje koji se može grgljati za dezinfekciju usne šupljine.
Dakle, u svakom slučaju L-Glutamin i kombinacija čajeva.