Search
Close this search box.

Hipoglikemija


Marko Morović, mag.pharm.

Hipoglikemija je abnormalno niska koncentracija glukoze (šećera) u krvi. Najčešće označava razinu glukoze koja je niža od 3,9 mmol/L.

Simptomi hipoglikemije
Razlikujemo dvije skupine simptoma hipoglikemije, a to su: simptomi koji nastaju zbog utjecaja hipoglikemije na mozak i simptomi koji nastaju radi stresnog odgovora na hipoglikemiju. Simptomi vezani uz nedovoljnu energijsku opskrbu mozga su: zbunjenost, osjećaj straha i uznemirenosti, glavobolja, zamućenje vida i usporenost. Isto tako, zbog manjka energije mogu se javiti i konvulzije. Nagli pad glukoze izaziva stanje stresa u organizmu i potiče otpuštanje adrenalina, hormona koji je uključen u „fight or flight“ (bori se ili pobjegni) odgovor. Simptomi koji se očituju zbog otpuštanja adrenalina su hladni znoj, drhtanje, bljedilo, ubrzani otkucaji srca i osjećaj trnca u tijelu. Ukoliko stanje hipoglikemije potraje duže vremena ili glukoza u krvi izrazito brzo padne, osoba može izgubiti svijest i pasti u komu.


Uzroci hipoglikemije

Nekoliko je različitih uzroka za nastanak hipoglikemije: prekomjerno lučenje inzulina iz gušterače, previsoka doza inzulina ili drugog lijeka koju je dijabetičar uzeo za sniženje razine šećera u krvi, nenormalnost hipofize ili nadbubrežnih žlijezda, ili nenormalnost u pohrani ugljikohidrata ili proizvodnji glukoze u jetri. Najčešća je primjena veće količine inzulina ili antidijabetskih lijekova i to derivati sulfonilureje. Preskakanje obroka može dovesti do pada glukoze u krvi, ali i naporna tjelesna aktivnost može spustiti šećer za vrijeme ili čak nekoliko sati nakon odrađene aktivnosti. Također, i brojne bolesti mogu dovesti do hipoglikemije i to one koje dovode do povećanog rada probavnog sustava (dijareja, povraćanje…), a shodno tome smanjuju apsorpciju hranjivih tvari iz crijeva. Općenito, hipoglikemija se može podijeliti na onu izazvanu lijekovima i na onu koja nije izazvana uzimanjem lijekova. Hipoglikemiju koja nije izazvana uzimanjem lijekova može se dalje podijeliti na hipoglikemiju nastalu gladovanjem, u kojoj se hipoglikemija javlja nakon gladovanja, te na onu u kojoj se hipoglikemija pojavljuje kao reakcija na jedenje, obično ugljikohidrata. Uzimanje alkohola, obično u ljudi koji mnogo piju a ne jedu duže vrijeme, može dovesti do teške hipoglikemije i posljedičnog stupora.


Postupanje u slučaju hipoglikemije

Simptomi hipoglikemije se povlače unutar nekoliko minuta nakon uzimanja šećera u bilo kojem obliku, npr. u obliku bombona, tableta glukoze ili voćnog soka, zaslađene vode ili čaše mlijeka. Osobe sa epizodama hipoglikemije koje se ponavljaju, naročito dijabetičari, radije nose tablete glukoze, jer tablete djeluju odmah i osiguravaju stalnu količinu šećera. Osobe koje su na terapiji inzulinom i one koje imaju teške epizode hipoglikemije, za hitne situacije pri ruci mogu imati glukagon. Glukagon je hormon koji luče otočići stanica gušterače, a koji potiče jetru da stvara velike količine glukoze iz svojih ugljikohidratnih skladišta. Daje se u injekciji ili nazalno, a djeluje unutar 5 do 15 minuta.

Pročitajte još i…