Što staviti u putnu ljekarnu?

Pribor za prvu pomoć: sredstvo za čišćenje rana – neki dezinficijens za rane, najbolje u spreju, sterilne komprese, zavoje, flaster, škarice, pincetu.

Analgetici i antipiretici – lijekovi protiv bolova i za snižavanje temperature – najčešće paracetamol, acetilsalicilna kiselina ili ibuprofen.

Antiseptik za grlo, sirup protiv kašlja i kapi za nos – za slučaj lakše prehlade gdje nije potrebna liječnička intervencija.

Toplomjer za mjerenje temperature.

Tablete protiv mučnine na putovanju – pogotovo ako ste skloni mučnini.

Laksansi i probiotici – lijekovi protiv zatvora i za uravnoteženje probave jer mnogi imaju problema s probavom na putovanju kada organizam promijeni svoj uobičajeni ritam. Osobito je važno ako se putuje u zemlje koje imaju bitno različitu prehranu od naše. Dobro je uzeti i medicinski ugljen radi mogućeg trovanja hranom.

Sredstva protiv dijareje ili proljeva (također idu uz probiotike za uravnoteženje probave).

Elektroliti za sprečavanje dehidracije – to su granule koje se otope u vodi, a nadoknađuju organizmu vrlo potrebne elektrolite koji se gube tijekom povraćanja, proljeva, i sl.
Neki antimikotik odnosno sredstvo protiv gljivica koji možete kupiti u slobodnoj prodaji u ljekarni, jer na putovanju koristimo često javne higijenske prostore, kupamo se u bazenima ili slično i povećava se vjerojatnost infekcije gljivicama.

Sredstva za zaštitu kože od sunca i protiv alergija ako je potrebno.

Zaštita od insekata i sredstva nakon uboda insekata – pogotovo u ljetno vrijeme i ako boravite u prirodi.

Osim ovih osnovnih stvari za rješavanje eventualnih zdravstvenih tegoba vrlo je bitno prije puta:

  1. Pripremiti i sa sobom uzeti svu svoju medicinsku dokumentaciju ako bolujete od neke bolesti. Ime lijeka koji koristite mora biti čitko i jasno napisano.
  2. Osigurati dovoljne količine lijekova koje redovno uzimate ako ih uzimate.
  3. Raspitati se o tome gdje je najbliža ustanova za medicinsku pomoć u mjestu u koje putujete.
  4. Raspitati se o tome pokriva li Vaše zdravstveno osiguranje troškove eventualnih medicinskih usluga ako putujete u stranu zemlju.
Pročitajte još i…

Sezona krpelja

Krpelji su člankonošci koje karakteriziraju mala i kratka kliješta sa štipaljkama pomoću kojih mogu probušiti kožu domaćina (životinje ili čovjeka) te tako doći do krvi

pročitaj više »