Search
Close this search box.

Inhalacijska terapija

Što je inhalacijska terapija?

Inhalacijska terapijapredstavlja unos ljekovitih tvari u tijelo udisanjem. Tim pojmom označavamo liječenje udisanjem vodenih para, navlaženih medicinskih plinova i lijekova u obliku raspršenih aerosola. Bolesniku inhalacijama vodenih para želimo navlažiti sluznicu dišnih puteva, omekšati sekret dišnih organa i time olakšati iskašljavanje.

Kod asistirane ventilacije moramo vlažiti zrak ili medicinski plin koji dovodimo bolesniku. Nenavlaženi zrak, u slučaju dulje terapije i visoke koncentracije kisika, može oštetiti sluznicu dišnih organa. Inhalirane ljekovite tvari u obliku aerosola djeluju lokalno na sluznicu dišnih organa i sistemski nakon resorpcije u krvi.

Što su aerosoli?

Aerosoli su tekućine ili ljekovite tvari raspršene u sitne čestice. Kako bi ljekovite tvari dosegle alveole, raspršene čestice aerosola moraju biti što manje. Čestice manje od 1µm se ukorjenjuju u alveolama ili ih bolesnik izdahne. Čestice veće od 5µm ne dosežu donje dišne puteve, odlažu se na sluznici usta i grla, a bolesnik ih može i progutati.
Danas postoje različite vrste inhalatora od kojih svaki na svoj specifičan način raspršuje ljekovite tvari. Tako u aerosolu nastaju mokre ili suhe ljekovite čestice.

Mokri aerosoli nastaju raspršivanjem s pomoću inhalatora – raspršivanjem otopina ili suspenzija te s pomoću aerosolnih raspršivača. S pomoću inhalatora za lijekove u prahunastaju suhi aerosoli.

Stanja bolesti kod kojih se najčešće koriste inhalacije

Dišni su organi izloženi brojnim štetnim tvarima i mikroorganizmima iz zraka. Stoga su bolesti dišnih organa, pogotovo kod djece, najčešće akutne i kronične. Uzroka za oboljenja dišnih organa ima mnogo. Pronaći ćemo ih u okolini ili samom organizmu.

Iz okoline ugrožavajuinfekcije, kemijski učinci, povrede i učinci različitih lijekova. Iz samog organizma proizlaze smetnje opće imunosti, smetnje lokalne obrane pluća, prekomjerna reaktivnostbronha ili psihogeni uzroci.

Prednosti izravnog unosa lijekova u dišne organe inhalacijom su:

 • lokalno djelovanje
 • trenutni učinak
 • veća učinkovitost lijeka kod manjih doza
 • manje sistemskih nuspojava.

PHILIPS TULJAN SAMI – PRIJATELJ VAŠE DJECE!

Philips tuljan Sami je kompresorski inhalator za kućnu i profesionalnu upotrebu. Preporučamo ga za liječenje gornjih i donjih dišnih puteva. Dizajn je prilagođen pedijatrijskoj populaciji što omogućuje bolju suradljivost kod djece, a ujedno i kraće trajanje terapije, no preporuča se za pacijente svih dobnih skupina.

Na bazi dugogodišnjeg iskustva području aerosolne terapije i brojnih kliničkih istraživanja, Philips je razvio jedinstvenu SideStream® tehnologiju za raspršivanje lijeka.

Prednosti Philips inhalatora sa SideStream raspršivačima:
 • Dvostruko kraće vrijeme terapije, brza i učinkovitija primjena lijeka – inhalacija traje između 4-5 minuta
 • Optimalna veličina raspršenih čestica – zahvaljujući dvostrukom Venturi efektu, 80% raspršenih čestica je u rasponu od 1-5µm što je od velikog značenja za postizanje terapijskog učinka u donjim dišnim putevima
 • Povećani udisajni protok za 140% u odnosu na standardne raspršivače što osigurava veći broj čestica koje dopiru do pluća

Karakteristike inhalatora i sustava za raspršivanje određuju svojstva i kvalitetu aerosola. Svojstva aerosola, kao što je npr. veličina čestica, imaju ključnu ulogu u odlaganju lijeka u dišnim putevima te određuju učinkovitost liječenja.

Komplet Philips tuljan Sami sadrži: masku za djecu sa slikom kornjače koja je posebno dizajnirana te smanjuje mogućnost ulaska aerosola u oči, SideStream višekratni raspršivač i rezervni filteri. Uz inhalatoru paketu dolazi i torba veselih boja za lakši transport kompresora i dodatne opreme. Garancija za Philips Sami inhalator je 3 godine.

U kojim indikacijama se preporučuje upotreba inhalatora?
 • astma
 • alergijski riniti
 • bronhitis
 • sinusitis
 • bakterijske/virusne infekcije gornjih i donjih dišnih puteva
 • KOPB
 • bronhiolitis
 • nealergijski rinitis
 • cistična fibroza
 • laringektomirani pacijenti
Pročitajte još i…

Prehlada ili gripa?

PREPOZNAJTE SIMPTOME! Jesen i zima, vlažno-hladni vremenski uvjeti, vjetar, manjak dnevne svjetlosti… sve su to faktori koji doprinose značajnom slabljenju imuniteta. Kako razlikovati prehladu i

pročitaj više »

Hipoglikemija

Marko Morović, mag.pharm. Hipoglikemija je abnormalno niska koncentracija glukoze (šećera) u krvi. Najčešće označava razinu glukoze koja je niža od 3,9 mmol/L. Simptomi hipoglikemijeRazlikujemo dvije

pročitaj više »