Search
Close this search box.

Prehlada ili gripa?

prehladaPREPOZNAJTE SIMPTOME!

Jesen i zima, vlažno-hladni vremenski uvjeti, vjetar, manjak dnevne svjetlosti… sve su to faktori koji doprinose značajnom slabljenju imuniteta. Kako razlikovati prehladu i gripu, kako si pomoći i reagirati na vrijeme?

 

OBIČNA PREHLADA

Prehlada je blaža infekcija nosa i grla, koja traje najviše tjedan dana, a uzrokuju je virusi koji se prenose kapljicama koje u okolinu dospijevaju kašljem, kihanjem ili govorom. U organizam ulaze udisanjem ili preko sluznice nosa ili grla.

SIMPTOMI 

Simptomi prehlade su začepljen nos, kihanje, grlobolja i kašalj, ponekad i blago povišena tjelesna temperatura. Sekret iz nosa je u početku vodenast, a nakon par dana postaje zamućen i/ili gnojan. Kašalj je obično suh, ali s vremenom se može javiti iskašljaj. Simptomi se javljaju nekoliko dana nakon kontakta sa virusom, a traju 5 do 7 dana, najdulje do 10 dana.

 

GRIPA

Gripa (influenca) je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence koji se također prenosi kapljičnim putem: kihanjem, kašljanjem, govorom ili indirektnim kontaktom, kada kapljice koje sadrže virus dođu na ruke, maramice i posljedično na ostale površine. Gripa je ozbiljnija bolest od prehlade, komplikacije su češće, a naročito može biti opasna za ljude starije dobi ili osobe s kroničnim bolestima ili slabijim imunološkim sustavom.

SIMPTOMI 

Gripa najčešće nastupa naglo, pojavom općih simptoma: povišena tjelesna temperatura (iznad 38°C) praćena zimicom i tresavicom, bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost i malaksalost, glavobolja. Simptomi upale dišnog sustava (grlobolja, kašalj) obično se javljaju kasnije i traju duže. Simptomi traju otprilike tjedan dana, no kašalj može potrajati i duže.

 

KAKO SE ZAŠTITITI?

Za zaštitu od gripe i prehlade bitno je redovito pranje ruku, pokrivanje nosa i ustiju prilikom kihanja i kašljanja i pravilno odlaganje iskorištenih maramica. Savjetuje se redovito provjetravanje prostorija te učestalo čišćenje predmeta koji često dolaze u doticaj s rukama. Osobama starijim od 65 godina te osobama oboljelim od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (kronični plućni i srčani bolesnici, dijabetičari, bubrežni bolesnici, transplantirane osobe) preporučuje se cijepljenje.

LIJEČENJE

U liječenju gripe i prehlade koriste se lijekovi i postupci koji ublažavaju simptome bolesti i skraćuju njihovo trajanje (tzv. simptomatska terapija). Općenito se preporuča mirovanje i konzumiranje veće količine tekućine tijekom trajanja simptoma bolesti, jer se time olakšava borba vlastitog imunološkog sustava protiv virusa. Kapi za otčepljivanje nosa ublažavaju hunjavicu, protuupalne pastile i sprejevi za grlo korisni su u liječenju grlobolje, kao i grgljanje antiseptičkih otopina ili pripravaka na bazi kadulje. Važno je napomenuti da se kapi za nos ne koriste više od nekoliko dana jer njihova duža primjena može imati suprotan učinak. Za ublažavanje kašlja uvriježeno je korištenje sirupa i tableta čiji odabir ovisi o prirodi kašlja (suhi ili produktivni), uz vlaženje zraka u prostorijama i uzimanje puno tekućine. Analgetici-antipiretici (lijekovi koji snižavaju tjelesnu temperaturu i ujedno ublažavaju bolove) kao što je paracetamol trebaju se uzimati samo ako je tjelesna temperatura 38°C ili viša i/ili ako su prisutni bolovi u mišićima i zglobovima (često kod gripe), glavobolja.

Pročitajte još i…

Hipoglikemija

Marko Morović, mag.pharm. Hipoglikemija je abnormalno niska koncentracija glukoze (šećera) u krvi. Najčešće označava razinu glukoze koja je niža od 3,9 mmol/L. Simptomi hipoglikemijeRazlikujemo dvije

pročitaj više »

Peludne alergije

Alergija predstavlja pojačan odgovor našeg organizma na tvari (alergene) koje inače nisu štetne i ne predstavljaju mu nikakav problem niti opasnost. Razvija se u dvije

pročitaj više »