Search
Close this search box.

Oralna higijena – Izbjeljivanje zubi

Marija Morović, mag. pharm.

Izbjeljivanje zubi je estetsko stomatološki postupak kojim se posvijetljuje postojeća boja zuba.

Promjena boje zubi

Zubi mogu promijeniti boju zbog mnogo razloga, a ponekad se to jednostavno dogodi starenjem zubi. Najčešći razlozi promjene boje zuba su pigmentirana hrana i piće koje svakodnevno konzumiramo (kava, crno vino), loša oralna higijena i pušenje. Za bijeli sjaj zuba odgovorna je caklina, a trošenjem postaje sve tanja zbog čega dovodi do prosijavanja drugog zaštitnog sloja zuba (dentina) koji je izrazito žute boje zbog čega zubi mogu izgledati tamnije.

Postupak izbjeljivanja

Stomatološki postupak izbjeljivanja bazira se na aktivnom kisiku koji prodire u zubnu caklinu, gdje se veže na spojeve pigmenta te se procesom oksidacije razlaže i mijenja boju zubi u svjetliju nijansu. Glavni preduvjet za izbjeljivanje zubi jesu zdravi zubi bez karijesa, plombi ili krunica i mostova u području koje se želi izbijeliti.  Izbjeljivanje se ne bi smjelo primjenjivati kod djece mlađe od 10 godina, trudnica i dojilja. Prije samog postupka pacijenta treba upoznati s dosezima i eventualnim posljedicama stomatološkog tretmana tijekom izbjeljivanja. Naime, nisu svi pacijenti kandidati za izbjeljivanje jer se zubi sa žutim i žuto-smeđim nijansama lakše izbjeljuju nego oni plavo-sivih nijansi. Također, diskoloracije prouzročene tetraciklinskim antibioticima izbjeljuju se znatno teže uz dulji tretman i kombiniranje tehnika.

Postoje tri tehnike izbjeljivanja zubi: izbjeljivanje u stomatološkoj ordinaciji, kućno izbjeljivanje i kombinacija istih. Najučinkovitija metoda trenutno je kombinacija.

Profesionalne metode izbjeljivanja zubi

Imamo više metoda profesionalnog izbjeljivanja, a najčešće su pjeskarenje, izbjeljivanje laserom i ZOOM metodom. Pjeskarenje je najstarija metoda kojom se uklanjaju površinske naslage plaka i ostala oštećenja, kako se uklone naslage do izražaja dolazi prirodna bjelina zuba, no nažalost ova metoda je kratkotrajna.

Kod izbjeljivanja laserom, odnosno izbjeljivanja Beyond White Spa lampom nanosi se gel na bazi vodikovog peroksida na površinu zuba i osvjetljava se plavim svjetlom lampe.  Plavo svjetlo omogućuje prodiranje gela odnosno kisika u caklinu i dentin zuba čime se mijenja njihova nijansa. Takvo je izbjeljivanje dugotrajnije (čak i do 3 godine) i može izbijeliti zube 4-6 nijansi te sam postupak traje svega petnaestak minuta, ali svejedno učinak najviše ovisi o navikama pacijenta i njegovoj brizi o zubima.

ZOOM metoda uključuje led lampu i kombinaciju gela za izbjeljivanje. Zoom lampa emitira određenu razinu svjetlosti, no s većom razinom intenziteta nego ostale LED lampe dok zoom gel ubrzava i poboljšava rezultate izbjeljivanja zubi jer svjetlo aktivira fotokatalizator i daje izvrsne rezultate. Ovaj način izbjeljivanja zubi prikladan je za sve osobe, čak i one s osjetljivim zubima, jer se intenzitet može prilagoditi svakom pojedincu kako bi stomatolog omogućio i osigurao što ugodniji tretman i bolje rezultate. Postupak traje manje od sat vremena te može izbijeliti zube za 8 nijansi i ima učinak do tri godine, također ovisno o prehrambenim i životnim navikama pacijenta.

Izbjeljivanje zubi kod kuće

Izbjeljivanje zubi kod kuće se bazira na metodi izbjeljivanja pomoću udlaga, gela i trakica. Preporučuje se kupnja ovakvih sustava u ljekarni, gdje možete dobiti adekvatan savjet o njihovoj pravilnoj primjeni. Sustavi su dizajnirani tako da se lako prilagode obliku zubi, omogućavajući ravnomjerno pokrivanje i maksimalni kontakt s površinom zubi. Ova metoda je posebno privlačna zbog svoje praktičnosti i sposobnosti da brzo pruži vidljive rezultate. Važno je napomenuti da, iako su sistemi za izbjeljivanje zubi kod kuće općenito sigurni za upotrebu, treba ih koristiti prema uputama kako bi se minimizirali rizici, poput iritacije desni ili preosjetljivosti zubi. Također, za osobe s postojećim dentalnim problemima preporučuje se konzultacija sa stomatologom prije početka bilo kakvog režima izbjeljivanja.

Nakon svih metoda izbjeljivanja zubi preporuča se izbjegavanje pušenja te pigmentirane hrane i pića barem dva tjedna. Također zubi mogu biti osjetljiviji, posebice na hladno i toplo, no to je privremena reakcija i prestaje za 1-2 dana.

Pročitajte još i…

Inhalacijska terapija

Što je inhalacijska terapija? Inhalacijska terapijapredstavlja unos ljekovitih tvari u tijelo udisanjem. Tim pojmom označavamo liječenje udisanjem vodenih para, navlaženih medicinskih plinova i lijekova u

pročitaj više »