Search
Close this search box.

Proljev u djece i kako ga liječiti

savjeti_slikaProljev je pojava više od tri vodenaste ili kašaste stolice tijekom jednog dana. Prate ga hitna i nekontrolirana potreba za pražnjenjem crijeva, mučnina, grčevi, nadutost, često i povraćanje. Proljev je jedno od najčešćih oboljenja u djece. Mogu ga uzrokovati virusi, bakterije i paraziti, neki lijekovi, toksini iz hrane te bolesti želuca i crijeva. Liječenje antibioticima može biti povezano s nastankom proljeva u čak 40% djece i 15% odraslih. Ipak uzrok određenog broja proljeva i dalje ostaje nepoznat.

U crijevima dolazi do poremećaja metabolizma vode i elektrolita. Proljev prati i poremećaj crijevne mikroflore koja ima važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Proljevi se razlikuju prema uzročnicima nastanka, duljini trajanja i broju stolica. Akutni proljev nastupa naglo, stolice su učestale i vodenaste, uzrokuju brzu dehidraciju. Dehidracija je prekomjeran gubitak vode i soli iz organizma, čime se remeti osjetljiva ravnoteža potrebna za održavanje zdravih stanica i tkiva.

Bebe nam ne znaju reći da su žedne, ali gubitak vode može se vrlo lako ustanoviti vaganjem. Ako je uz proljev izgubljeno do 5% tjelesne težine, vjerojatno se radi o lakšoj dehidraciji. Gubitak od 5-10% govori o srednjoj, a više od 10% o teškoj dehidraciji.

Znakovi blage dehidracije:

 • Smanjeno mokrenje, pelena suha dulje od 3 sata
 • Tamnija mokraća jačeg mirisa
 • Suha usta
 • Nedostatak suza kod plakanja
 • Neraspoloženost i nervoza

Znakovi ozbiljne dehidracije:

 • Veoma suha usta i jezik, ispucane usne
 • Suha i hladna koža
 • Upale oči, obrazi
 • Nervoza i neuobičajena pospanost
 • Ubrzano disanje, brz i slab puls
 • Grčevi u mišićima

Bebe i mala djeca vrlo brzo dehidriraju tijekom proljeva, što im može ugroziti život. Najvažnije je odmah nadomjestiti tekućinu i elektrolite. Elektroliti se nadomještaju otapanjem posebne rehidracijske soli, ORS u vodi. Količina otopine koju je potrebno piti u malim gutljajima ili na žličicu ovisi o dobi djeteta, tjelesnoj masi i stupnju dehidracije.  Kada dijete nije teže dehidrirano i ima blagi proljev, tekućina se daje na usta. Nadoknađuje se tekućina izgubljena svakom stolicom u količini 10 ml/kg, odnosno mase za svaku stolicu.

U slučajevima dehidracije izgubljena tekućina se daje na usta u količini 50-100 ml/kg tjelesne mase, uz nadoknadu daljnjih gubitaka stolicom i povraćanjem tijekom prva četiri sata. Za svaku daljnju stolicu doda se tekućina u količini od 10 ml/kg, odnosno mase. ORS je potrebno nastaviti davati i nakon korekcije dehidracije sve do prestanka proljeva.

Kod kuće se mogu liječiti djeca koja nisu dehidrirana ili ona koja su blago do umjereno dehidrirana . Liječničku pomoć treba zatražiti u slučaju teške dehidracije, ako dijete ima visoku temperaturu koja se ne snižava, tresavicu ili krv u stolici, ako dijete počne povraćati, izgleda iscrpljeno i ne želi uzimati tekućinu i hranu.

Prehrana

Kod proljeva nije potrebno gladovati jer će to negativno utjecati na stanje organizma. Hranu odabiremo prema uzrastu djeteta i ovisno o tome što voli jesti: dobro kuhano i ispasirano voće i povrće, nemasno meso, ribu, nemasne mliječne proizvode. Hrana koja se ne preporučuje je masna i pržena hrana, voćni sokovi i pića s jednostavnim šećerima, slatkiši.

Osnovna preporuka je ne prekidati dojenje jer majčino mlijeko ima nižu osmolarnost od mliječnih formula i kravljeg mlijeka te sadrži protutijela koja mogu ubrzati oporavak.  Dojenče koje se hrani industrijskim mlijekom treba nakon nadoknade tekućine nastaviti hraniti prema uobičajenom rasporedu. Djetetu koje je počelo nadohranu daju se uobičajeni obroci (voditi računa o preporučenim namirnicama za dob) uz napomenu da namirnice moraju biti dobro kuhane i pasirane.

Pravilna higijena ključna je u prevenciji virusnih i bakterijskih proljeva. Pranje ruku i hrane te pravilna obrada hrane spriječit će širenje proljeva. Dobro odabrani probiotici, posebno sojevi LGG i BB12, brzo obnavljaju izgubljenu ravnotežu crijevne mikroflore i time skraćuju trajanje proljeva i ubrzavaju oporavak.

Probiotici

PROBIOTICI su živi mikroorganizmi ( tzv. “dobre“ bakterije) koji, ako se uzimaju u odgovarajućoj dozi, imaju pozitivan učinak na zdravlje domaćina. Oni ne mogu zamijeniti uništenu prirodnu tjelesnu floru, već obavljajući istu funkciju, daju prirodnoj flori dovoljno vremena da se oporavi.

Probiotičke bakterije moraju zadovoljiti osnovne kriterije: biti nepatogene, doći žive na mjesto koje koloniziraju, imati kliničke dokaze djelovanja i sigurnost primjene.

Dokazano je da u ovisnosti o vrsti soja i dozi probiotici imaju ulogu u liječenju i prevenciji:

 • Proljeva i opstipacije
 • Helicobacter pylori infekcije
 • Upalnih i funkcionalnih bolesti crijeva
 • Alergije
 • Vaginalnih infekcija
 • Infekcija mokraćnih putova

Za obnovu crijevne mikroflore, rehidraciju i nadoknadu elektrolita kod proljeva korisni su:

SOLGAR ABC DOPHILUS

idealna kombinacija kultura živih mikroorganizama za djecu stariju od 6 mjeseci. Sadrži kombinaciju znanstveno podržanih bakterijskih sojeva Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium infantis mikroinkapsuliranih u polisaharidni matriks, što ih čini otpornima na djelovanje želučane kiseline.

Doziranje:

• pola čajne žličice (1,5 g) na dan

• Prah se umiješa direktno u dječju hranu, mlijeko, sok ili vodu. Može se posuti i po hrani.

WAYA LGG

kapi za dojenčad i djecu, sadrže kulturu mikroorganizama LGG u mikroenkapsuliranom obliku za održavanje zdrave crijevne mikroflore, kod virusnih i bakterijskih proljeva, proljeva tijekom liječenja antibioticima

Doziranje:

• Djeca do 2 godine: 7 kapi jedanput na dan

• Djeca starija od 2 godine: 10 kapi jedanput na dan

U bočici je stalno prisutan talog, zato je prije uporabe treba dobro promućkati. Kapi se mogu dodati u hladno ili toplo piće (vodu, voćni sok, mlijeko) ili hranu.

LINEX BABY

sadržava žive liofilizirane mliječno kisele bakterije vrste Bifidobacterium. Linex Baby ima praškastu formulaciju koja znatno olakšava doziranje kod dojenčadi i djece. Treba ga primijeniti između obroka prema preporučenom doziranju. Sadržaj vrećice istresti u čašu vode, soka ili mlijeka i dati djetetu da

popije ili umiješati u dječji obrok. Ne davati s vrućim napicima.

Doziranje:

• dojenčad i djeca do 2 g.- 1 vrećica 1 puta na dan

• djeca od 2 do 12 g.- 1 vrećica 1-2 puta na dan

PROLIFE

dodatak prehrani koji sadrži kulture mikroorganizama Bacillus coagulans prebiotik glukooligosaharid

te preporučenu dozu vitamina B-skupine.

PROLIFE KAPSULE

Dvije kapsule dnevno, po mogućnosti natašte. Djeci se preporučuje jedna kapsula dnevno. Preporučuje se popiti cijele kapsule, ali moguće ih je i otvoriti te njihov sadržaj otopiti u tekućini (voda, mlijeko) sobne temperature.

PROLIFE SUSPENZIJA

Jedna bočica dnevno, po mogućnosti natašte. Poseban suvremeni sustav zatvarača– spremnika omogućuje pripremu suspenzije liofiliziranog pripravka neposredno prije uporabe.

ORS NORMIA

kombinacija elektrolita i kultura mikroorganizama LGG i BB-12

• Sadrži optimalnu kombinaciju soli (elektrolita) i dva najispitivanija soja mikroorganizma (LGG® i BB12®), jakog sinergističkog djelovanja, te znanstveno dokazane učinkovitosti.

Doziranje: Sadržaj jedne ORS vrećice otopiti u 200 ml prokuhane i na sobnu temperaturu ohlađene vode.  Piti u malim gutljajima. Ukupna količina rehidracijske otopine koju treba popiti tijekom dana  ovisi o stupnju dehidracije (izgubljene tekućine). Sadržaj jedne Normia vrećice  istresite u tekućinu ili u hranu sobne temperature.  Djeca do 12 godina uzimaju 2 puta dnevno 1 vrećicu Normia na dan.

REHIDROMIKS

prašak za pripremu otopine kojom se nadoknađuje gubitak vode i elektrolita. Kod lake do srednje dehidracije u prvih 4-6 sati pije se samo otopina Rehidromiks-a, ako je dehidracija manja, prelazi se na održavanje daljnom nadopunom Rehidromiks-om između obroka.

Pročitajte još i…

Prehlada ili gripa?

PREPOZNAJTE SIMPTOME! Jesen i zima, vlažno-hladni vremenski uvjeti, vjetar, manjak dnevne svjetlosti… sve su to faktori koji doprinose značajnom slabljenju imuniteta. Kako razlikovati prehladu i

pročitaj više »